2020: Campagnes en media
Expositie Scheepvaartmuseum
Ook in het Scheepvaartmuseum was er dit jaar aandacht voor een regenbestendige stad. In januari openden we in samenwerking daar onze eerste echte museumtentoonstelling REGEN. Geïnspireerd door de film Regen van Joris Ivens en Mannus Franken uit 1929, heeft filmmaker Chris Teerink een hedendaagse versie gemaakt. Uitkijkend naar een regenbui is hij gewapend met camera op pad gegaan om de schoonheid van de stad Amsterdam, tijdens een bui, op beeld vast te leggen. Naast de film lieten prachtige foto’s zien hoe we met zijn allen Amsterdam regenbestendig maken. Een regenwaterknelpuntenkaart toonde de locaties die extra aandacht nodig hebben en een infographic liet zien wat bezoekers zelf kunnen doen. Mede dankzij de ruim 17.000 bezoekers van het Scheepvaartmuseum wordt Amsterdam Rainproof!
Het regent op de Huishoudbeurs
In februari (toen grote evenementen nog gehouden werden) hebben de bezoekers van de Huishoudbeurs massaal de regen geproefd. In het horecapaviljoen stond de enige echte Rainbar, dé bar waar het binnen regent. Gewapend in een regenjas hebben de bezoekers de regen ervaren. Na een korte douche met uitleg over de steeds extremere regenbuien, is er met een regenwaterbiertje geproost op een rainproof toekomst.
Plantjes uitdelen met de Telegraaf
‘Tegels eruit, tuintje erin!’, kopte de Telegraaf op donderdag 18 juni. Verslaggeefster Mascha liep een dagje met ons mee, van deur naar deur, om plantjes uit te delen en het gesprek aan te gaan met de bewoners in Amsterdam-West. ‘Een plantje voor de bewoners én voor de stad. Goed voor de bijtjes en een rainproof Amsterdam’. Samen met de woningcorporaties Stadgenoot, Alliantie en Rochdale, de gemeente en Waternet hebben we op deze positieve manier aandacht gevraagd voor een proef met een tegelophaalservice. Zo konden we het bewustzijn onder de bewoners vergroten en hen tegelijkertijd de mogelijkheid bieden tuintegels door de gemeente op te laten halen. Dit allemaal om vergroening te bevorderen.
Geen EK, geen songfestival, maar wel het NK Tegelwippen
In de zomer van 2020 is Amsterdam de strijd aangegaan met Rotterdam in een heus NK Tegelwippen. Wat hebben we afgelopen zomer hard gewerkt met z’n allen! In totaal zijn er in Amsterdam 46.484 tegels vervangen voor groen tijdens het NK Tegelwippen. Dat is ruim 1 hectare natuur in de stad erbij. Niet alleen in de (achter)tuin of in geveltuintjes zijn tegels vervangen, maar ook hele schoolpleinen zijn afgelopen zomer meer rainproof ingericht. Een tegelservice van de gemeente heeft een groot deel van de tegels opgehaald en weer verwerkt tot grondstoffen. Dit is een grote winst voor de stad Amsterdam. Helaas bracht het ons net niet naar de overwinning. Rotterdam wipte net iets meer tegels en won met 47.942 tegels het NK Tegelwippen van 2020! Volgend jaar een herkansing?
Het NH Nieuws gaat op bezoek in de tuin van Yassmine
Slimmer omgaan met regenwater. Dat kunnen we op verschillende manieren doen. Het doel van het NK Tegelwippen en de tegelservices was: zo veel mogelijk tuintegels verruilen voor planten. Hoe minder tuintegels, des te beter is de stad bestand tegen extreme regenval. Ook Yassmine uit Amsterdam-Noord, verruilde haar tegels voor meer groen in de achtertuin. Aan NH Nieuws legde zij uit waarom.