2020: Netwerk en events

Van offline naar online netwerkevent

Het jaar 2020 was het jaar van het Rainproof-netwerkevent. Dit event werd verplaatst van maart naar september en van offline naar online, maar dat mocht de pret niet drukken. Wij kijken met een tevreden gevoel terug. Al moeten we ook toegeven dat we ‘offline’ netwerken een stuk prettiger vinden. Wij hopen dat jullie met plezier hebben kennisgemaakt met de tafelgasten en andere partners. Duidelijk is dat er nog een grote opgave ligt voor de stad. Eén waar we onze creativiteit in kwijt kunnen, waarin we met en van elkaar moeten leren en vooral ook één waarvoor we samen moeten optrekken voor opschaling. Waarin ondernemers, Amsterdammers en andere partijen gezamenlijke trajecten starten.

Een groeiend netwerk

Ook dit jaar is het Rainproof-netwerk uitgebreid met diverse partners. Woningbouwcorporaties, productleveranciers, kennisinstellingen, maar ook nieuwe groeninitiatieven hebben zich aangesloten. Wij zijn trots op de diversiteit. BNA Onderzoek is bijvoorbeeld één van de nieuwe partners. zij onderzoeken hoe de creatieve en verbindende blik van de architect kan helpen bij maatschappelijke problemen, waaronder klimaatverandering.

Samen met al deze verschillende partijen werken we aan een regenbestendige stad. Ook in 2021 zoeken we de verbinding met jou en nieuwe partijen. Op welke manier kunnen we samen snelheid genereren? Welke drempels kunnen we nog nemen? We horen graag van je. Want alleen samen maken we het echte verschil!

Welkom Amersfoort Rainproof

Niet alleen Amsterdam kiest voor een rainproof aanpak. Dit jaar hebben we ook Amersfoort Rainproof mogen verwelkomen. Gemeente Amersfoort maakt gebruik van het Steenbreek-netwerk, samen zetten zij het Rainproof-platform in om bewoners te informeren én van tips en voorbeelden te voorzien. Eerder sloot ook Amstelveen Rainproof zich al aan met een eigen Rainproof-platform. En wist je dat ook de gemeente Maassluis Rainproof is? Zij hebben er voor gekozen een speciaal voor Maassluis ontwikkelde folder in te zetten, inclusief unieke Rainproof-infographic met lokale maatregelen die in Maassluis kunnen worden ingezet voor een rainproof gemeente. 

Het Rainproof-platform inclusief communicatiemateriaal is voor alle gemeentes beschikbaar.
Wil jij ook een rainproof gemeente? Sluit je aan!

Plantjes voor Noord (en andere delen van de stad)

Hoewel 2020 een gek jaar is geworden en er veel geplande events zijn afgelast of uitgesteld, heeft dit jaar ook gezorgd voor mooie kansen. Dankzij de kwekers van Addenda kregen wij de kans om plantjes uit te delen. Vanwege de crisis verloren sommige plantjes hun oorspronkelijke bestemming, dus gingen wij samen op zoek naar een nieuwe bestemming. In samenwerking met de gemeente én woningcorporaties Eigen Haard en Ymere hebben wij tuintjes opgeknapt, plantjes uitgedeeld en aandacht gevraagd voor een tegelservice in Amsterdam-Noord. Zo werd het vervangen van tegels voor groen weer wat makkelijker gemaakt.

Deze uitdeelactie hebben wij dit jaar meerdere malen kunnen herhalen, met verschillende partners. Ook mochten wij Sneeuwbalstruiken weggeven! In september hebben wij samen met MeerBomenNu 3000 struiken weggegeven op het NDSM-terrein in Noord. Met vele Amsterdamse vrijwilligers én extra hulp van het WNF Amsterdam hebben we veel mensen blij kunnen maken met een struik. En zeker zo belangrijk: we hebben ze kunnen vertellen over het belang van groen in de stad. Voor een fijne leefomgeving en voor klimaatadaptatie!

ROEF festival, een goed gesprek op het dak!

Afgelopen Roef Festival was, geheel in het thema van 2020, anders dan anders. In het weekend van 4 september was het tijd voor een mooi dakprogramma. Dit jaar was er minder ruimte op de dansvloer, maar des te meer ruimte om de verdieping op te zoeken in een goed gesprek. Met natuurlijk ook een goede portie ‘festivalvibes’. Via het spel ‘Over de streep’ (ook wel bekend van het gelijknamige televisieprogramma) gingen wij in gesprek met de deelnemers. Hoe beleven Amsterdammers het veranderende klimaat in hun geliefde straten, huiskamers of tuin? Het leverde interessante gesprekken en bevindingen op. Bekijk de aftermovie!