2020: Projecten

Een rainproof Rivierenbuurt

In de Rivierenbuurt (Scheldebuurt) in Amsterdam wordt de riolering vervangen. De huidige riolering wordt vervangen door grotere rioolbuizen met meer afvoermogelijkheden. Omdat de straten tijdens de werkzaamheden toch al opengebroken zijn, worden ook meteen andere maatregelen getroffen om deze buurt meer rainproof te maken. In deze buurt ligt namelijk een extreem regenwaterknelpunt. Zo wordt er rekening gehouden met een goede wateropvang, -berging en -afvoer. Er komen meer groenvakken en waterdoorlatende bestrating. Aanschouw de video van deze Rainproof-maatregelen in de openbare ruimte. Ook op eigen terrein is er hard gewerkt in de Rivierenbuurt. Zo hebben onze partners van het hoveniersbedrijf Van der Tol en de woningcorporatie Alliantie een binnentuin omgetoverd tot ware sponstuin!

Van regenton tot waterbergende balkontuinen

Ook met een balkon kun je bijdragen aan een regenbestendige stad. We zien steeds meer kleine maatregelen op het balkon verschijnen, zoals (moes)tuintjes, regentonnen, en zelfs met emmers vangen Amsterdammers regenwater op voor hergebruik. In Amsterdam-Noord, in de stadswijk Buiksloterham & Co, gaan ze nog een stapje verder. Hier wordt waterberging gecombineerd met vaste beplanting op het balkon tot waterbufferende balkontuinen! Het nieuwe gebouw HighEnd krijgt naast balkontuinen ook een waterdak. Kijk hoe het regenwater wordt opgeslagen en gebruikt voor de beplanting.

Groene daken en regentonnen bij woningcorporaties

Woningcorporaties zijn eigenaar van meer dan 40% van de Amsterdamse woningbouw. Samen met hun bewoners kunnen corporaties dus veel doen om de stad Rainproof te maken. En er gebeurt al veel! Van de aanleg van 10.000 m2 blauwgroene daken tot het plaatsen van 16 regentonnen in tuinen op initiatief van een bewoner. Het idee van een huurder van Woningstichting Rochdale om regenwater op te vangen om haar planten mee te bewateren, viel dus in goede aarde bij de woningcorporatie die zich graag inzet voor groenere tuinen. Samen hebben zij nog eens 15 andere buren gevonden die ook een regenton wilden plaatsen.

De Reizende (slimme) Regenton

Slimme mensen, slimme regentonnen. Ontwerper Bas Sala heeft een regenton ontwikkeld die reageert op het weer. Zo kan deze ton zichzelf legen vóór een bui. Een lege regenton kan maximaal benut worden om regenwater op te vangen en tijdens een piekbui het riool te ontlasten. De slimme regenton reisde dit jaar in en om Amsterdam, van het Marineterrein via Osdorpplein en Zuid-Oost naar Amstelveen. Dit project is geïnitieerd door het waterschap Amstel, Gooi en Vecht met het doel om bezoekers bewust te maken van de hoosbuien die nu, maar ook in de toekomst, wateroverlast veroorzaken. Rondom de slimme regenton worden activiteiten georganiseerd zoals lezingen, demonstraties, workshops, acties en andere samenwerkingen om met lokale initiatieven aan de slag te gaan in eigen buurt. Wie weet staat de regenton volgend jaar bij jou in de buurt!

Rainproof tramhaltes

Sinds januari 2020 heeft Amsterdam groene en rainproof tramhaltes. De schaarse ruimte in de stad vraagt om creatieve oplossingen om alsnog goed met regenwater om te gaan. Zo’n oplossing kwam in de vorm van een tramhalte met waterberging, groen dak én een groene verticale wand. Dit bewijst maar weer eens hoeveel er mogelijk is in de stad. En dit is niet het enige voordeel wat het Amsterdamse tramnetwerk ons te bieden heeft. Zo zijn er groene waterdoorlatende trambanen en is er zelfs waterberging onder een trambaan gerealiseerd!

Containertuintjes

Ook met bestaande vuilcontainers is meer mogelijk dan je denkt. Naast het tijdelijk opvangen van ons afval, is er een proef gestart zodat deze containers tijdelijk ook regenwater opvangen. Dat is mogelijk dankzij containertuintjes. Dit is een minituintje rondom een container en wordt onderhouden door bewoners. Niet alleen zorgt dit tuintje voor minder zwerfafval, ook houdt het regenwater vast. Als we dit op grote schaal inzetten en de ruim 12.000 containers in Amsterdam allemaal een tuintje krijgen, kunnen deze minituintjes een flinke bijdrage leveren aan een rainproof omgeving.