2021: Projecten
Regenwateropvang in horeca
Ook in de horeca worden maatregelen getroffen om regenwater op te vangen. Bij de Verbroederij bijvoorbeeld in Amsterdam Noord vangen ze zo’n 2.000 liter regenwater op en gebruiken dit vervolgens in eigen moestuin.
Ook op de Knowledge Mile, het gebied tussen het Amstelplein en stadhuis, wordt regenwater opgevangen op terrassen voor bewatering van de planten. De regentonnen staan zichtbaar op het terras. Een bierviltje legt uit waarom het belangrijk is dat deze regentonnen hier staan.
Onderzoek zoutbestendige planten
Op het Marineterrein wordt volop geƫxperimenteerd met oplossingen om Amsterdam voor te bereiden op de toekomst. Er is een proef gestart waarin bewatering met brak water centraal staat, met als doel om beplanting tijdens extreme droogte beter te kunnen onderhouden. Lange periodes van droogte komen steeds vaker voor. Dit heeft gevolgen voor de beplanting: gras wordt geel, planten verdorren en de bomen verliezen vroeg hun bladeren. Sproeien wordt noodzakelijk. In de zomermaanden gebruikt de gemeente Amsterdam water uit de grachten voor het besproeien van planten. Dit water kan juist in een de droge periodes een verhoogd zoutgehalte bevatten, dit noemen we brak water. Daar kunnen planten niet goed tegen kunnen. Daarom wordt op het Marineterrein onderzoek gedaan naar het effect van bevloeien van verschillende vaste planten met (licht) brak water uit het IJ. Er zijn verschillende plantvakken aangelegd langs het IJ.
Puls
In de Zuidas is de bouw van De Puls begonnen. Een klimaatbestendig gebouw met veel ruimte en groen. Hier komen waterbergende polderdaken, een dakbos, binnentuin en het regenwateropvang voor hergebruik samen. Dat maakt De Puls rainproof.
Tuintegels gerecycled in Skatepark
Een betonnen skatepark is niet het eerste wat bij je opkomt als je denkt aan een rainproof stad. Dankzij de donatie aan tegels van de tegelservice, hebben bewoners uit heel Amsterdam letterlijk een steentje bijgedragen aan een nieuw skatepark voor de jongeren van de K-buurt. Amsterdammers wilde hun tegels kwijt en in het skatepark konden ze tegels goed gebruiken om de ramps en halfpipes te voorzien van een stevige basis. Een ideale win-win situatie! Ruim vier vrachtwagens met tuintegels van de tegelservice zijn verwerkt in het skatepark.
RESILIO
Na het monumentale pand aan de Oostelijke Handelskade, heeft nu ook een gemeentelijk pand aan de Ite Boeremastraat in de Helmersbuurt een slim blauwgroen dak gekregen. Dat wil zeggen dat er op het dak verschillende soorten planten groeien, maar ook dat het dak regenwater opvangt. Het dak is slim, omdat de afvoer van de 25.000 liter regenwater op afstand kan worden bestuurd. Naast deze daken zijn er ook meerdere daken van woningbouwcorporaties voorzien van een slimme blauwgroene laag.