Buurtcommunities #21: Tuin van de Buurt

In deze editie van de programmareeks Buurtcommunities gaan we leren over het initiëren en beheren van groenprojecten in de buurt. Hoe start je? Mag je een tuin beginnen in de openbare ruimte? Hoe kom je aan water? Hoe zorg je ervoor dat je geen wateroverlast krijgt? Kom naar Pakhuis de Zwijger laat je inspireren en leer alle tips en tricks!

Programma

We starten de avond met drie Stadmakers die inspirerende voorbeelden geven over hun eigen groene rainproof project. Vervolgens kan je als bezoeker aanschuiven bij een van de thematafels. 

Groen rainproof schoolplein
Host: Tayfun Yalcin – Towards Nature Permaculture Hovenier 
Hoe tover je als school met de buurt een stenen schoolplein om tot groene rainproof speeltuin?

Ontwerp een tuin van de buurt
Host: Maikel Jansen – Donkergroen
Hoe ontwerp je een mooie tuin van de buurt eruit? Neem een tekening/foto van je buurttuin mee en krijg advies van een ervaren buurttuinarchitect.

Regenwater eerst
Host: Irene Poortinga – Amsterdam Rainproof
Je wilt geen leidingwater in je (stads)tuin gebruiken: hoe kom je dan aan water? Over hoe je van een regenpijp een regenton maakt. Over wateropslag in stoelen, banken en tafels. Maak je tuin rainproof!

Start een tuin van de buurt
Host: Wiek de Keijser – Stadstuinder
Je wilt een (moes)tuin(tje) van de buurt starten, maar weet niet hoe je het beste kan beginnen? Maak dan met hulp van stadstuinier Wiek de Keijser een plan van aanpak, een stappenplan.

Tuin van de buurt: slim beheer is het halve werk
Het beheren van een tuin van de buurt kent zo zijn ups en downs. Hoe organiseer je een buurttuininitiatief? Welk groen is gemakkelijk te beheren met veel resultaat? Hoe zorg je dat de hele buurt zich medeverantwoordelijk voelt? Hoe pak je door als het even tegen zit?

De productietuin
Een tuin van de buurt kan voor de leuk en gezelligheid beginnen en uitgroeien tot heuse voedselproductie. Voor de tuinders zelf. Als kruidenbank voor een naburig restaurant. Van en voor klanten van de Voedselbank. En zelfs meer …

Daktuin van de buurt
Host: Hannah Steendam – De Dakdokters
Hoe leg je een dak(moes)tuin van de buurt aan? Op welke daken in Amsterdam kan dit?

Programmareeks Buurtcommunities

De Indische Buurt Communities, KrachtinNL, Movisie en Pakhuis de Zwijger maken samen de programmareeks over communities als hedendaagse vorm van burgerschap. Centraal staat het perspectief van de mensen die deze communities maken. Wat zien zij als kenmerken van hun groep? Voor welke opgaven staan ze en hoe organiseren ze zich? Wat maakt ze duurzaam en hoe verhouden ze zich tot institutionele partijen? Programma’s om te leren van en over communities. De komende editie is Amsterdam Rainproof mede-organisator.  

Aanmelden

Aanmelden via de website van Pakhuis de Zwijger
Datum: 1 juni, 19.30 uur tot 21.30 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, kleine zaal. 
Toegang is gratis.