Conferentie: Climate Adaptation Summit (online)

Op 25 en 26 januari 2021 vindt in Nederland een internationale klimaattop plaats, de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021). Deze online klimaattop is gericht op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel. Wereldleiders als Angela Merkel, Ban Ki-moon en VN-secretaris generaal Guterres lanceren een brede Adaptation Action Agenda met praktische klimaatoplossingen –en plannen tot 2030.

Tijdens de top spreken wereldleiders, staatshoofden, minister-president Mark Rutte en gastvrouw van de klimaattop minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over hoe steden meer klimaatbesteding kunnen worden ingericht, hoe landbouw beter kan anticiperen op droogte en verzilting en hoe kusten beter worden beschermd tegen de stijgende zeespiegel. Ook de financiering van klimaatprojecten is tijdens de klimaattop een belangrijk onderwerp van gesprek.

Tijd voor actie

De top wordt voorafgegaan door allerlei activiteiten in Groningen en Rotterdam, gaststeden van het Global Center on Adaptation dat in 2018 op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen in Nederland is gevestigd. Het jaar 2020 is internationaal uitgeroepen tot jaar van actie. Dit jaar is bedoeld om mensen samen te brengen en gezamenlijk actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Op 25 januari 2021 komen tijdens de Climate Adaptation Summit (CAS) wereldleiders online bij elkaar om zich te verbinden aan concrete acties. Naast de twee gaststeden worden wereldwijd in aanloop naar de Climate Adaptation Summit verschillende activiteiten georganiseerd. Ook in Amsterdam is er een serie aan activiteiten – voornamelijk online – waarin de actiethema’s van CAS 2021 aan bod komen.

Meer informatie over de summit zelf en het volledige programma via www.cas2021.nl