Event: Groene Hub’s afkoelmarkt 2023

Wat is het warm! Als de zoveelste hittegolf weer in ons land is, vraag je je vast af: “hoe kan ik nu het beste afkoelen?”. Om je te helpen bij die vraag heeft de Groene Hub daarom op vrijdag 27 juli 2023 een Afkoelmarkt georganiseerd. Met allerlei activiteiten, workshops en een afkoelmarkt kunnen bewoners in Zuidoost (specifiek Holendrecht en Gaasperdam) meer te weten komen over hoe ze hun leefomgeving en zichzelf kunnen afkoelen. Het doel is om mensen bewust te maken van de impact van klimaatverandering en de grillige weersveranderingen door het jaar heen. Op dit moment zitten we namelijk midden in een hitteperiode, waardoor dit afkoelevent alleen maar relevanter en nodiger is. Rainproof zal natuurlijk ook aanwezig zijn om op de afkoelmarkt meer uit te leggen over groene daken en (regen)wateropvang.

Waarom een afkoelevent?

Het waren hete zomers de afgelopen jaren. De airco’s waren niet aan te slepen en zelfs ’s nachts koelde het niet af. Regen viel er niet, op een paar drupjes na. Het KNMI, dat al meer dan driehonderd jaar het weer analyseert en voorspelt, zette de cijfers op een rij en concludeerde: 2018 is de warmste zomer ooit gemeten. En hoewel dat warme weer tijdens de zomervakantie best lekker was, had het ook een keerzijde: er dreigden watertekorten en boeren zagen hun oogsten bijna letterlijk in rook opgaan. Ook deze zomer is het erg heet en droog. En de temperatuur is in stedelijke gebieden ook nog eens gemiddeld hoger dan in een niet-stedelijke omgeving. ’s Nachts is dit verschil het grootst en kan het temperatuurverschil tussen de stad en haar omgeving meer dan 5 °C zijn. Het klimaat verandert en de zomers worden steeds warmer en droger. Dit brengt veel overlast met zich mee. Warmere zomers vormen een risico voor de gezondheid van kwetsbare groepen zoals ouderen. Een verlenging van het groei- en bloeiseizoen gaat gepaard met meer pollen in de lucht en daarmee een toename van luchtwegallergieën zoals hooikoorts. De invloed van een veranderend klimaat op de samenleving is zo groot dat niet alleen overheden, maar ook bewoners, zelf beheersmaatregelen willen nemen. De Groene Hub zet zich daarom samen met partners in om bewoners hierover te informeren, verschillende maatregelen te laten ervaren maar ook het gesprek met elkaar te laten aangaan over klimaatverandering en de gevolgen ervan. Dit alles wil de Groene Hub bereiken op het afkoelevent op 27 juli. Kom je ook?

Wat is er allemaal te doen?

De middag staat in het teken van afkoelen en daarvoor worden verschillende workshops georganiseerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van ‘up-cyclen’ en dat betekent dat je met oude materialen iets nieuws maakt. Bij Astrid’s upcycle workshop kan je zonnehoeden oppimpen en bij de workshop Tontuin maak je je eigen regenton van een afgedankt transportvat. Zie in de afbeeldingen hieronder meer informatie over deze workshops en hoe je jezelf kan aanmelden om mee te doen!

Naast de workshops wordt er gezorgd voor een lekker hapje, een gezond drankje en live muziek. Onder het genot hiervan leer je meer over hoe je jezelf en je huis koel kan houden tijdens de warme zomermaanden. Zo zijn er verschillende informatie kraampjes te vinden en zullen wij van Rainproof ook aanwezig zijn om je meer te vertellen over groene daken en (regen)wateropvang. Je kunt je daarnaast ook aanmelden voor ons tegelservice evenement in Zuidoost/Oost voor september.

 

Praktische informatie

Wanneer: Vrijdag 28 juli 2023
Hoe laat: 11:00 tot 19:00 uur
Waar: Groene Hub (Holendrechtplein 44, 1106 LP Amsterdam)
Meer informatie: Bekijk de flyer hieronder, of lees meer op de evenementenpagina van Groene Hub

 

Afkoelmarkt, Groene Hub, afkoelen, warm, hitte