Event: Climate Proofing – WMTC

Als onderdeel van We Make The City staat op dinsdag 18 juni Climate Proofing The Region op het programma. Hiermee worden de toekomstbeelden voor onze regio verkent. De gevolgen van klimaatverandering zijn voelbaar. We moeten ons voorbereiden op extreme weersomstandigheden als stortbuien, hagel, hitte, droogte en storm, en met de dreiging van overstromingen. Wat betekent dit voor onze Amsterdam en de gehele regio? Sprekers als Nederlands watergezant Henk Ovink en theatermaker Marjolijn Heemstra gaan hier dieper op in.

PROGRAMMA

09.30 – 12.30 UUR LEARN TO SWIM 

In de ochtend word je tijdens een theatrale conferentie meegenomen in de gevolgen van een veranderend klimaat voor de wereld, Nederland en de regio. Visionairs spreken zich uit over toekomstbeelden voorbij 2100 en wat ons te doen staat in de tussentijd. We bekijken het geheel vanuit een astronautenblik én zoomen in op de praktijk tot in jouw straat. Zijn de toekomstbeelden zo negatief als ze nu geschetst worden of kunnen ze ook positief zijn? Met filosofen, kunstenaars, de watergezant, theatermakers, beleidsadviseurs, financierders, boeren, bewoners, bedrijven en ontwikkelaars leren we opnieuw zwemmen tussen de antwoorden op de vraag; Wat is een climate proof regio voor en door iedereen? En wat staat ons te doen?

13.30 – 16.30 UUR DIVE DEEPER

In de middag duiken we samen dieper in de klimaatadaptatieopgave voor de regio. Bezoek koplopers en voorbeeldprojecten van Velsen tot aan Amsterdam. Kom naar expertsessies om volgende stappen te nemen voor klimaatadatieve gebiedsontwikkeling en toekomstbestendige industrie. Bezoek het duurzaamste bedrijventerrein in de Haarlemmermeer en bouwen zandkastelen om het tij te keren in IJmuiden aan Zee.

BREAKOUT SESSIES
Klimaatadaptieve Gebiedsontwikkeling – Waar moet gebiedsontwikkeling aan voldoen? Hoe zorg je dat duurzaamheidsambities gezamenlijk aangepakt worden?  
Urban Climate Living Lab – Klimaatverandering en verstedelijking. In een aantal workshops ontdek je zelf waar de knelpunten zitten en hoe je zorgt voor een prettig leefklimaat.
Dive deeper in de industrie
FabCity Nature
Meebewegen met de natuur
Door de tegels de tuin niet meer zien – Welke initiatieven zijn er in tuincentra en met bewoners? Waar kun je terecht voor informatie of subsidie? En is een watervriendelijke tuin vrijblijvend? 
Fight the Tide
Bodemdaling en zinkend veenweidegebied
Klimaatbestendige ondergrond
Serious Game Toekomstbestendig Waterbeheer
Rooftop Talks & TourPresentatie van een groot netwerk aan slimme blauw-groene daken in vier wijken in Amsterdam, het RESILIO project. Met groene dakentour. 

Alle middagonderdelen eindigen weer bij Undercurrent waar we onze klimaatnetwerken versterken. Met een rainbiertje om weer op adem te komen voor het nieuwe normaal.

17.30 – 22.00 UUR SURF THE TIDE

Aan het einde van de dag, als de zandkastelen zijn overgenomen door de zee en de deelnemers aan de middag onderdelen staan na te borrelen. Komen we samen met bestuurders, directeuren en de toekomstige generatie bij Undercurrent voor het Climate Proof statement Surf the Tide.
Deelname aan Surf the Tide is op uitnodiging.