Event: Extreem Weer

Het wordt heter, droger en natter. Worden de lange warme zomers en heftige regenbuien het nieuwe normaal?

Op 27 september organiseren Waternet en Pakhuis de Zwijger het programma Extreem Weer. We hebben wekenlang genoten we al van het mooie weer. Het ene na het andere klimaatrecord is deze zomer verbroken. De stedeling zoekt verkoeling in de grachten, meren en zelfs in de stadsfonteinen. Maar de hitte heeft ook een keerzijde. Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd om extra goed te zorgen voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en baby’s. Blauwalg zorgde ervoor dat het nemen van een frisse duik op een groot aantal plekken niet meer mogelijk was. Terwijl een beregeningsverbod voor boeren grote impact heeft op de oogst.

Zijn we voorbereid op extreem weer?

Klimaatdeskundigen zeggen dat gemeenten nog onvoldoende voorbereid zijn op hitte en droogte. Is deze hitte en droogte het nieuwe normaal? Wie komt er nu in actie en welke protocollen worden in gang gezet? En wat is er voor nodig om stad en regio voor te bereiden op de hittestress?

Waar? Wanneer?

Wat? Event: Extreem Weer
Adres? Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Wanneer? Op 27 september van 20.00 tot 22.00 uur
Meer informatie? https://dezwijger.nl/programma/extreem-weer

Normaal Amsterdams Klimaat

We krijgen in de Metropool Regio Amsterdam te maken met extremer weer – heftige regenbuien, hagel, hitte, droogte en storm – én met de dreiging van overstromingen van rivier of zee. De schade en maatschappelijke gevolgen zijn groot: ondergelopen souterrains, woonkamers, stations, straten en landbouwgrond, en trams en auto’s die niet meer kunnen rijden. We moeten ons hierop voor bereiden en om leren gaan met dit extreme weer. Een uitdaging die niet door één partij, individu of organisatie aangepakt kan worden. Dit raakt iedereen in de regio; van vastgoedeigenaren, investeerders en projectontwikkelaars tot bedrijven, overheden, agrariërs en bewoners. Maar wat kunnen we doen en hoe pakken we dat samen aan?