Primaire tabs

  • Home
  • Event: Wereld Parapludag
Paraplu

Event: Wereld Parapludag

Het is Wereld Parapludag! Check het weerbericht en haal je leukste en mooiste paraplu tevoorschijn. Nu maar hopen dat het regent of de zon heel hard schijnt.

Samuel Fox

De Wereld Parapludag is een eerbetoon aan Samuel Fox. Hij was een Britse metaalbewerker en ontwierp in 1852 de paraplu zoals wij hem nu kennen, met de stalen baleinen. De paraplu heeft een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden. Tot dan toe werd een zwaardere paraplu gebruikt die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout.

Een paraplu is erg veelzijdig en kan ook bescherming geven tegen hitte. Als je op hete dagen een autorit gaat maken, neem dan een paraplu mee, adviseert de ANWB. Niet tegen de regen. De paraplu dient ook als bescherming tegen de zon, als je bijvoorbeeld bij pech je auto uit moet.

Geschiedenis

De paraplu stamt af van de parasol. De parasol werd al in de oudheid gebruikt. Vanaf de Renaissance werden parasols steeds meer gebruikt in de Westerse wereld. Het werd gezien als statussymbool. Aan een witte huid kon men zien dat je niet buiten hoefde te werken. Geleidelijk aan begon werd duidelijk dat een parasols ook als regenscherm kon dienen.

Meer informatie

Datum: 10 februari, de hele dag.
Locatie: Buiten, met je paraplu.

10feb

En dit moet ook rainproof

Praat mee