Het Schone Waterexperiment

Afgelopen jaar testten 500 Amsterdammers het water in hun stad tijdens het Schone Waterexperiment. Dit was een groot succes. Daarom wordt het deze zomer herhaald! Geef je op als deelnemer, ontvang je eigen ‘waterbox’ en help mee om de kwaliteit van het water in jouw buurt te monitoren.

Regenbuien en warm weer

Waternet werkt hard om het water in Amsterdam schoon te houden. Regenbuien en periodes van droogte zijn van invloed op de waterkwaliteit. Bij harde regen kunnen de riolen overstromen en kan vies water in de grachten terecht komen. Bij warm weer groeien er meer algen in het water. Met Het Schone Waterexperiment willen we onderzoeken wat dit betekent voor de waterkwaliteit. Dat doen we door bewoners van de stad het water een paar keer op dezelfde plek te laten testen. Bijvoorbeeld voor en na een regenbui. Of voor en na een droge periode. Het experiment duurt nog tot eind september. Daarna worden de resultaten gebundeld en weten we hoe schoon het water is in Amsterdamse grachten, sloten en vijvers.

Het Schone Waterexperiment wordt georganiseerd door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet en kunstenaar Pavèl van Houten.

Ga aan de slag en experimenteer

In de waterbox zitten 5 proefjes. Daarmee meet je het volgende:
– Hoeveel algen er in het water zitten
– Hoeveel bacteriën er in het water zitten
– De groei van waterplanten
– Hoe diep het water is
– Welke stoffen in het water voorkomen
Aanmelden kan via www.hetschonewaterexperiment.nl/amsterdam.

Citizen Science

Het Schone Waterexperiment is een voorbeeld van ‘Citizen Science’. Enthousiaste bewoners verzamelen resultaten. En onderzoekers maken daar weer gebruik van. Met z’n allen worden we zo waterexperts!