Lezing: Een stad als 'National Park'

Op 22 juli 2019 wordt Londen officieel de eerste #NationalParkCity ter wereld. Maar wat is dat precies en hoe word je een National Park City? Zijn er Nederlandse steden die dezelfde ambities delen als Londen? Kan Amsterdam ook een National Park City worden? Net als Londen heeft Amsterdam ook een groen en blauwe kaart met de naam #UrbanNatureAmsterdam. Het is ontworpen om de natuur in de stad te verkennen. De makers willen een gesprek beginnen. Kom ook en praat mee over de stedelijke visie. Ook programmamanager van Amsterdam Rainproof, Daniel Goedbloed, geeft zijn visie voor een betere, groenere en gezondere rainproof toekomst.

Een groenblauwe stad heeft veel voordelen, zoals een positief effect op de gezondheid van mensen, een rijke biodiversiteit en een verbetering van het milieu en daarmee een bijdrage aan de kwaliteit van het leven in een wijk. Maar het helpt ook om luchtvervuiling te verminderen, wateropslag te verhogen, geluid te dempen en warmere periodes af te koelen. Het is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Op andere manieren draagt het ook bij aan de financiële welvaart van een stad, omdat bedrijven zich graag vestigen in een groene omgeving en vastgoed over het algemeen meer in trek is, wat de economische groei van een stad versterkt.

Wat is een National Park City?

#NationalParkCity is een beweging om steden groener te maken, rijker aan dieren in het wild en beter voor de gezondheid en het welzijn van burgers – en ons uitdagen om het beter te doen. Als middel om daar te komen, werd de ‘London National Park City Map’ in 2017 uitgebracht en nu is het de beurt aan Amsterdam.

Kom ook donderdag 11 juli om 20:00 uur naar dit programma. Reserveer je plek bij pakhuis de Zwijger. Tevens wordt op deze avond ook de #UrbanNatureAmsterdam gelanceerd, de allereerste groene en blauwe kaart van de stad. Het doel van deze grote papieren kaart is om te laten zien dat Amsterdammers leven te midden van parken, (binnen)tuinen, plantsoenen, natuurspeeltuinen, groene daken, meren, grachten, rivieren, polders en bossen. Een uniek groen en blauw stadslandschap dat wij delen met ruim 10.000 soorten flora en fauna. 

Ontdek de ‘urban nature’ in Amsterdam met de kaart als gids en informatiebron. Wees welkom op 11 juli bij de lancering over de stedelijke groene ambities van Londen, Amsterdam en Breda. Het publieksevent vindt plaats in Pakhuis de Zwijger.

Talk of the Town

In deze maandelijkse talkshow werp Pakhuis De Zwijger licht op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam. Samen met politici, ontwerpers, bouwers en gebruikers buigen ze zich over stedenbouwkundige ontwerpen en bestemmings- en bouwplannen. Wat verdwijnt er komende jaren uit het straatbeeld en wat krijgt de stad er voor terug? Terugkerend onderwerp: de rol van de creatieve industrie in verschillende fasen van stedelijke ontwikkeling.