Masterclass Circulair en klimaatadaptief renoveren

Masterclass Circulair en klimaatadaptief renoveren

Platform31 organiseert 5 februari een masterclass voor professionals. Circulaire en klimaatadaptieve principes spelen steeds vaker een rol bij het duurzaam renoveren van sociale huurwoningen. Een groeiende groep corporaties integreert circulaire en/of klimaatadaptieve maatregelen bij het ontwikkelen van verduurzamingsprojecten van de bestaande woningvoorraad. Toch staat dit in veel gevallen nog in de kinderschoenen en is er nog veel te leren. Wat betekent circulair renoveren en welke stappen moet je daarvoor doorlopen? Hoe zorg je ervoor dat bestaande woningen en woonomgeving op toekomstige klimaatveranderingen worden aangepast?

Wat gaat de masterclass over?

In de masterclass wordt stilgestaan bij de door Platform31 samengestelde projectetalage en publicatie Verduurzamen corporatiewoningen (met praktijkvoorbeelden van circulaire en klimaatadaptieve renovatieprojecten) en het begin februari door C-creators uit te brengen Handboek Circulair Renoveren. Er zal een gesprek plaatsvinden over hoe je als corporatie circulaire renovatieprojecten ontwikkelt, waarom het belangrijk is om de woningvoorraad ook op toekomstige veranderingen in het klimaat aan te passen, welke hulpmiddelen daarvoor beschikbaar zijn en wat daarbij komt kijken. Een corporatie deelt daarbij ervaringen uit de praktijk.

Inleidingen worden verzorgd door:

  • Merel Stolker (C-creators): over het handboek Circulair renoveren voor woningcorporaties.
  • Jeroen Kluck (Hoge School van Amsterdam; Tauw): over het toepassen klimaatadaptieve maatregelen bij renoveren.
  • Hester ten Zijthoff (Ymere) over praktijkvoorbeeld BAVO-dorp, Haarlem.
  • Guus Mulder (TNO) over de praktijk van circulair renoveren in andere projecten van de projectetalage.

Voor wie?

De masterclass biedt een afwisselend programma, is speciaal voor corporatieprofessionals, maar is ook interessant voor ontwikkelaars/ontwerpers, adviesbureaus en beleidsmedewerkers duurzaamheid van gemeenten. Het omvat presentaties over (de theorie van) circulair en klimaatadaptief renoveren. De theorie wordt aan de hand van een concreet praktijkvoorbeeld toegelicht en in beeld gebracht: hoe en wat hebben ze gedaan, maar ook: hoe had het nog beter gekund? Tips en trics worden gedeeld en er is ruimte voor vragen en reflectie.

Aanmelden