Opening: KlimaatKubus Nieuw-West

Kom ook naar de feestelijke opening van de eerste KlimaatKubus in Nederland. Vrijdag 13 september in Centrum Nieuw-West.

Noem het een overdekt prieel of een KlimaatKubus. Het Osdorpplein bij de ingang van de ObA en de Meervaart krijgt een groene oase waar je op zomerse dagen lekker in de schaduw kunt zitten en waar je bij regen even kunt schuilen.

Bij de grootschalige vernieuwing van het Osdorpplein en de omgeving houden gemeente, vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars rekening met de klimaatverandering. Stenen en asfalt warmen op bij warm weer. Een boom of plant vangt regenwater op, verdampt het, verkoelt de omgeving en biedt schaduw. Plus, het regenwater kan op groene plekken zoals plantsoenen makkelijker wegzakken in de bodem. Bij stenen en asfalt is de kans op langdurige plassen op straat veel groter. Meer groen in de stad is ook bevorderlijk voor nuttige dieren en insecten.

Onderzoek

De centrale vraagstelling is hoe en waar we zoveel mogelijk groen kunnen toevoegen aan het gebied rondom het Osdorpplein. Met de KlimaatKubus willen de gemeente Amsterdam en Meervaart onderzoek doen naar de effecten van groen in de openbare ruimte. De gemeente doet het beheer en onderhoud. Meervaart heeft aangeboden het regenwater van het dak van de Meervaart in te zetten om daarmee de planten in de KlimaatKubus van water te voorzien.

Twee jaar blijft de KlimaatKubus op het Osdorpplein staan. In die periode doet de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoek. Ze meten mogelijke temperatuurverschillen tussen de openbare ruimte en in die in de KlimaatKubus. Onderzoekers vragen gebruikers naar hun ervaringen en het gebruik van de kubus.

Met de KlimaatKubus is Centrum Nieuw-West een nieuwe ontmoetingsplek rijker.

Programma

De opening wordt verzorgt door Ronald Mauer en Lodewijk Hoekstra (bekend van SBS programma De Grote Tuinverbouwing en het populaire RTL4-programma ‘Eigen Huis en Tuin’ en is van 15:00 uur tot 17:00 uur. Er zijn hapjes en drankjes én muziek om de feestelijkheid te verhogen. Kom ook en neem een kijkje op het Osdorpplein.