Programma: Code rood

Het regent weerrecords deze zomer. Hoe bereiden we ons voor op extreme hitte, droogte en buien?

Een windhoos in Amsterdam; het kwik dat tot boven de 40 graden steeg, waarmee een 75 jaar oud temperatuurrecord sneuvelde; straten die door de hitte openbarsten en bruggen die niet meer open konden; en dan zijn we ook nog bezig te herstellen van de extreem droge zomer van vorig jaar. Zijn deze extreme weersomstandigheden het nieuwe normaal? En kunnen we dit aan? Hoor meer over de kwetsbaarheid van de stad voor hittestress, droogte en extreme regen en welke oplossingen hiervoor in de maak zijn.

Nederlandse steden hebben in 2050 het huidige klimaat van Parijs. Nederland wordt warmer, het weer wordt extremer en de gevolgen daarvan zijn steeds vaker duidelijk. Wijken en riolen die overstromen na hoosbuien, de lange naweeën van droge zomers als die van 2018; onze steden moeten water beter vasthouden én sneller kunnen afvoeren.

Hoe urgent is dit probleem en hoe kunnen we daar in de stad mee omgaan? Die vragen staan centraal in dit programma. Meer weten en meepraten over de concrete gevolgen van klimaatverandering? Kom ook, ongeacht het weer.

In het programma

Trends in extreem weer – wat we al weten
We weten een heleboel nog niet over hoe het weer gaat veranderen. Maar dat het extremer wordt, is wel zeker. Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI vertelt tijdens het programma wat we wél weten. Hier alvast een klein voorproefje.

Kwetsbaarheden in Amsterdam
De gemeente Amsterdam en Waternet maakten al een regenwaterknelpuntenkaart voor de stad. Droogtecoördinator en programmamanager Klimaatadaptatie Martine Lodewijk van Waternet bespreekt tijdens het programma de kwetsbaarheden van Amsterdam voor hittestress, droogte en extreme regen.

100 Resilient Cities
Natuurlijk is het ook goed om te kijken hoe andere steden zich voorbereiden op het veranderende weer. Rotterdam maakt onderdeel uit van een internationaal netwerk van 100 Resilient Cities. De Rotterdamse Chief Resilience Officer Arnoud Molenaar laat voorbeelden zien uit Rotterdam en de rest van de wereld.

Ring of Resilience
In Ring of Resilience – geïnspireerd op Wagners grootse operaepos Der Ring des Nibelungen – bouwt Arlon Luijten met alle Rotterdammers in vier jaar een stadsark die de toekomst kan weerstaan, met de tewaterlating tijdens Operadagen Rotterdam 2020. Maar ook dans, opera en gaming maken onderdeel uit van dit community art project.

Aanmelden

Meer informatie of meld je aan via de website van Pakhuis de Zwijger.