Programma: Hoog en droog

Bouwen we woningen in de Metropoolregio Amsterdam die de extreme weersomstandigheden en stijgende zeespiegel aankunnen?

Heftigere regenbuien en drogere zomers, de kranten staan er vol van. Als we de voorspellingen van het KNMI erbij pakken dan moeten we de komende tijd hard aan de slag om de Metropoolregio Amsterdam bestendig te maken voor deze extreme weersomstandigheden en de stijgende zeespiegel. Dat is het nieuwe Normaal! Zodat we ook in 2050 met droge voeten op de bank zitten. Met de enorme bouwopgave van 240.000 woningen voor de Metropoolregio Amsterdam willen we daarom nu al zo bouwen dat de woningen dit veranderende klimaat aankunnen. Dus klimaatbestendig ontwikkelen moet vanaf nu in het DNA zitten van de gemeenten, ontwerpers, bouwbedrijven en gebiedsontwikkelaars zodat het meegenomen wordt in tenders, beleid en uitvoering.

De afgelopen jaren is er al veel ontwikkeld op het gebied van klimaatbestendige nieuwbouw. Deze avond laten we de inspirerende voorbeelden zien en horen we waar men tegen aan is gelopen. En gaan we op zoek naar wat er nog moet gebeuren.

Normaal Amsterdams Klimaat

Dit programma valt onder de klimaatadaptatie programmering Normaal Amsterdams Klimaat (NAK) – geïnspireerd op het Normaal Amsterdams Peil (NAP) – wat een basis legt voor wat straks het nieuwe normaal is (extreme weersomstandigheden en zeespiegelstijging), waar we ons fysiek op moeten voorbereiden (klimaatbestendige fysieke aanpassingen) en wat wij normaal gaan vinden (een fundamenteel andere manier van aanpak en samenwerking). Het NAP is de hoogtestandaard voor alles wat we in Nederland bouwen of aanleggen. NAK gaat een stap verder en biedt de standaard voor een nieuw samenwerkingsklimaat. Zo kunnen we klimaatverandering gebruiken om te komen tot een leefbare, veerkrachtige en economisch sterke regio.

Waar? Wanneer?

Wat? Programma Hoog en Droog – Normaal Amsterdams Klimaat #3
Waar? Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 in Amsterdam
Wanneer? Woensdag 27 februari, 20:00 uur in de Studio
Wie? Alle geïnteresseerden
Meer informatie? Bekijk het programma en reserveer een stoel via Pakhuis De Zwijger.