Programma: Natuurstad Amsterdam

Hoe creëren we een groen netwerk van parken, groenstroken en tuinen om de afname van biodiversiteit tegen te gaan? Dit programma is onderdeel van Greening the City 2.

Nu onze steden sterk groeien is er steeds minder ruimte voor natuur. Deze groene netwerken steeds vaker onderbroken door weg, spoor, huizenblokken of andere obstakels. Het gevolg hiervan is een wereldwijde afname van de biodiversiteit, vooral in de nabijheid van de stad. Bijen hebben geen plek om te rusten, de verstoring van vogelbroedplaatsen door geluidsoverlast en de egel die de weg niet over komt. Als meesterplanners hebben we onze steden en landschap nauwkeurig met elkaar verbonden zodat mensen zich efficiënt kunnen verplaatsen, echter vaak ten koste van plant en dier. Wat is het belang van groenblauwe netwerken? En op welke manier kunnen we deze creëren? In gesprek met bouwers, ecologen, planologen, ontwerpers, beleidsmakers en lokale initiatieven.

Wanneer? Waar?

Op woensdag 4 december 20.00 in Pakhuis de Zwijger, IJ zaal.
Meld je aan of bekijk het volledige programma via dezwijger.nl.

Greening the City

De komende 10 jaar groeit de metropoolregio Amsterdam harder dan ooit. Groen en blauw, oftewel natuurlijk kapitaal, is van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de alsmaar verdichtende stad. Zo draagt het bij aan een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving en heeft het voordelen voor bewoners, bedrijven én de natuur in de stad. Toch zien we groen vaker als bijzaak dan hoofdzaak. Met wereldwijd een dramatisch verlies aan biodiversiteit, toenemende droogte en extreme regenbuien, is ons ecosysteem uit balans. Welke maatschappelijke voordelen kan stad en regio halen uit groen en water? En wat is de invloed van groen en water op de verkoeling van de stad, op de gezondheid, op de luchtkwaliteit, op de koolstofvaststelling of biomassaproductie alsook het effect op huizenprijzen? Kortom, hoe bouwen we aan een duurzame stad van de toekomst?