Rondleiding: Weekend van de Wetenschap
Een regenton, een groen dak… Wist je dat op het Marineterrein slimme varianten hiervan te zien zijn? Maar wat doet een slimme regenton eigenlijk? Wat is nou eigenlijk een slim groen dak? Daar vertelt Rainproof collega Mirko, je tijdens de rondleiding alles over. Ook neemt hij je mee naar een bijzonder kunstgras sportveld (in ontwikkeling). Wat dit veld bijzonder maakt, is dat het regenwater kan opslaan en hiermee het veld koelt tijdens warme periodes. Wat krijg je dan? Een regenton zo groot als een voetbalveld!
Waar? Wanneer?
Ga mee met de rondleiding over het Marineterrein op 5 en 6 oktober, om dit met eigen ogen te zien! De rondleiding start bij De Studio van NEMO om 13:00 uur, 14:00 uur en 15:00 uur en duurt ongeveer een half uur. Naast deze rondleidingen kun je op het Marineterrein ook de tentoonstelling ‘Voedsel van morgen’ bezoeken op 5 en 6 oktober van 10.00 – 17.30 uur.
De Slimme Regenton
De fraaie ton staat in verbinding met een app op de smartphone. Hiermee kan de ton op afstand bestuurd worden. Komt er een flinke bui aan, maar is de regenton nog vol? Dan laten we de regenton toch alvast leeglopen? Zo kunnen we het hemelwater optimaal. In een omgeving die steeds meer zoet water nodig heeft voor de verkoeling en vergroening van de stad is dat best handig!
TKI CitySports
Een kunstgras sportveld kan erg warm worden tijdens een hittegolf en droge periode. Met een waterberging onder het kunstgras dat via de kunstgrasmat kan verdampen wordt het veld en de omgeving gekoeld. Zo is ook tijdens warme perioden een aantrekkelijke sportomgeving te creëren. Op het Living Lab staat een testopstelling met verschillende typen kunstgras om het koelende vermogen te onderzoeken.
Boardwalk Binnenhaven
De Binnenhaven is geen officiële zwemwaterlocatie, maar erg populair bij Amsterdammers die van het water willen genieten. Het startpunt van de jaarlijkse Cityswim wordt continue in de gaten gehouden en nieuwe analysetechnieken worden ingezet om real-time inzicht in de waterkwaliteit te hebben. Een flinke regenbui kan de kwaliteit namelijk flink beïnvloeden.
SmartRoof 2.0
Op gebouw 002 is een SmartRoof ontwikkeld. Dit is een groen dak dat extra water kan opslaan. Hierdoor koelt het de omgeving. Hoeveel en hoelang? Dat wordt onderzocht. Het is gedurende de onderzoeksperiode uitgerust met meer dan 70 sensoren om verdamping, koeling, regenval en temperatuur te meten. Met als uitkomst: Waterbeschikbaarheid voor groene daken is de sleutel voor een koelere dakomgeving en een hogere biodiversiteit op het dak.