Amsterdamse tuinen – rainproof?

Of je nu een voortuin, achtertuin, geveltuin, volkstuin, grote of kleine tuin, een privé of gezamenlijke tuin hebt, één ding hebben ze gemeen: er valt regen op.

Het mooie aan een tuin is dat je hem naar eigen wensen en behoeften kunt inrichten. Helaas worden tuinen steeds vaker betegeld, omdat het onderhoudsvriendelijk is. Door de verharding kan regenwater niet in de bodem verdwijnen. In plaats daarvan voert het water direct af naar het riool, met wateroverlast tijdens extreme buien als gevolg.

En dat terwijl het helemaal niet moeilijk is om je eigen regenwater op te vangen. Bovendien is het leuk en nuttig.

Watertuinen als bron van leven

Een eenvoudige oplossing om tijdelijk water vast te houden, is een regenton op je regenpijp aansluiten. Op die manier sla je regenwater op en voorkom je dat het direct naar het riool stroomt. Een bijkomend voordeel is dat je het water kunt gebruiken voor je planten.

Andere manieren om regenwater op een natuurlijke wijze te verwerken zijn: waterdoorlatende tegels, vijvers, natuurlijke laagtes (zoals wadi’s), grindkoffers, maar ook extra gras, plantenborders en sierlijke goten.

De combinatie van water in de tuin en de juiste beplanting vermindert wateroverlast, vergroot de biodiversiteit, creëert leven in de tuin en kan er ook nog eens mooi uit zien. Een watertuin is een bron van leven.

Meer tips over het aanleggen van een mooie watertuin. Bekijk ook eens de infographic tuin en de verschillende maatregelen voor de tuin.

Sponswerking in Watergraafsmeer

Een bewoner van Watergraafsmeer, de diepste polder van Amsterdam, heeft zo’n watertuin gemaakt. Een grote grindkoffer met prairie beplanting laat regenwater infiltreren. De beperkte hoeveelheid bestrating in zijn tuin is voorzien van brede voegen én de bewoner heeft een zeer artistieke regenton van rioolbuizen laten maken om regenwater op te vangen. De woning heeft bovendien een groen dak waardoor er vrijwel geen enkele druppel regenwater wordt afgevoerd naar het riool.

Binnenkort verschijnt er op dit platform een artikel over deze bijzonder mooie tuin.