Primaire tabs

Asscherkwartier

Door

Danny Jongejeugd

Gepubliceerd op

1 december 2017

Het voormalige archiefterrein wordt geheel herontwikkeld en krijgt zelfs een nieuwe naam: het Asscherkwartier. Op de plek waar jarenlang het Stadsarchief stond, komt nu een nieuw plein met woningen, bedrijven, een vijfsterrenhotel, cultuurhuis, parkeergarage en een school.  Dit plein bevindt zich echter wel middenin een ‘polder’. Het plein met functies is verhoogd aangelegd. De omliggende straten liggen dus lager. Om te voorkomen dat bij hevige neerslag water vanaf het plein de polder in stroomt hebben de Gemeente Amsterdam en Waternet een speciaal ontwerp gemaakt om wateroverlast te voorkomen.

 

De weg van de druppel

Een zandbak met waterbergende functie is ontworpen voor midden op het plein. Rondom de bomen worden verlagingen in het maaiveld aangelegd om ook daar water vast te houden. Daarnaast is het Asscherkwartier zo ingericht dat water via het oppervlak naar de Amstel toestroomt i.p.v. naar de lager gelegen straten en woningen. Aan de rand van de ‘polder’ wordt het hemelwater door een hemelwaterkolk opgevangen en via een apart hemelwaterriool naar de Amstel geleid.

 

Locatie: Asscherkwartier, Amsterdam

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

PleinPlein

Labels

Waar: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee