Hydroblob ©Merlijn Michon

Doe-het-zelf: water opslaan in de tuin

De Hydroblob blokken van steenwol en katoen kunnen regenwater in de tuin opzuigen, vasthouden, en vertraagd weer afgeven. Simpel en doeltreffend.

De twee-onder-een-kapwoning waar Mark Post met zijn vrouw en twee jonge kinderen woont, is grondig verbouwd. Ook de tuin ging op de schop. Een goed moment om de tuin zo in te richten dat hij meer regenwater op kan vangen. Mark: “Ik ben me bewust van de toenemende regenval en de overlast die dat veroorzaakt in steden. Als iedereen zijn best doet om tijdelijk regenwater vast te houden, kunnen we met zijn allen meer capaciteit creëren.”

Het liefst wilde Mark regenwater opvangen in een ondergrondse bak en het hergebruiken in zijn huis, bijvoorbeeld voor het toilet, maar dat bleek in zijn specifieke situatie te ingewikkeld en te duur. In plaats daarvan heeft hij Hydroblob-blokken op verschillende plekken in zijn tuin laten plaatsen.

De blokken, die gewoon bij de bouwmarkt of het tuincentrum te koop zijn, zijn gemaakt van steenwol. Eromheen zit een katoenen filterdoek. De blokken worden tien tot vijftien centimeter diep ingegraven in de tuin en zuigen regenwater op, dat ze vasthouden en vertraagd weer afgeven. Zo voorkomen ze wateroverlast en heeft de tuin ook in droge periodes voldoende water.

Aansluiten hydroblob
Aansluiten van de Hydroblob. ©Merlijn Michon

“Technisch is het niet heel moeilijk, een kwestie van graven en aansluiten en klaar is kees” zegt Mark.

Hydroblob aansluiten

De regenpijp koppel je af en sluit je opnieuw aan op de buis van een Hydroblob-blok. De blokken sluit je met een kliksysteem aan elkaar vast. Het hoveniersbedrijf nam het plaatsen van de blokken voor zijn rekening. Met een kleine graafmachine gaat dat vrij snel.

De blokken hoeven overigens niet aan de regenpijp gekoppeld te worden. Je kunt ze ook ‘los’ leggen, waar ze het regenwater opzuigen dat direct op de tuin valt. Bij Mark liggen de blokken onder het terras en onder het

grasveld. “Je moet wel goed opletten waar je de blokken neerlegt. Je moet het niet daar doen waar je bomen wilt planten, omdat ze dan niet kunnen wortelen. Maar onder een grasveld of een grindpad past het uitstekend.”

Afhankelijk van de grootte van je tuin en de grondsoort, kies je het aantal blokken dat je nodig hebt. Kleigrond neemt bijvoorbeeld minder water op dan zand, en vraagt dus om meer blokken. Via de website van Hydroblob kun je zelf eenvoudig een berekening maken. Eén blok kan tot 112 liter water opzuigen.

Meerdere hydroblob blokken aansluiten
Het koppelen van meerdere blokken aan elkaar. ©Merlijn Michon

Afwerking en zichtbaarheid

Als de blokken eenmaal geplaatst zijn, worden ze met gewone grond weer afgedekt. Zodat je er nu niets meer van kunt zien. Dat is tegelijk ook het enige nadeel van deze oplossing, zegt Mark, “niemand kan zien dat je regenpijp niet meer is aangesloten op het riool.”

Mocht het een keer zo hard regenen dat de blokken verzadigd raken, en het water in de regenpijp blijft staan, dan kan het via een slurfje aan de zijkant (een zogenoemde overstort) alsnog de tuin in lopen. “Maar dat zal hoogstens één keer in de drie jaar voorkomen.”

Beheer en onderhoud

De blokken zijn bovendien onderhoudsarm. Het natuurlijke steenwol is bestand tegen erosie van plantwortels, het filterdoek houdt vuiligheid en de instroom van grond tegen.

Tip van Mark

Bekijk de mogelijkheden voor de opvang van regenwater ruim voordat je begint met een verbouwing aan huis of tuin. Dit vergt namelijk tijd en iedere oplossing heeft zijn eigen implicaties voor de verbouwing.