Primaire tabs

Groene daken in Nieuw-West

Door

Tamara van Dijk

Gepubliceerd op

9 januari 2020

De wijk Noorderhof in stadsdeel Nieuw-West heeft op de regenwaterknelpuntenkaart een urgente prioriteit. Tijdens een hevige bui kan het riool het volume van het regenwater niet aan. Hierdoor heeft de wijk problemen met wateroverlast, met alle gevolgen van dien. Daarnaast ervaart de wijk tijdens warme zomers steeds meer hittestress. De laatste jaren is er steeds meer bebouwing bijgekomen. De wijk is genoodzaakt om maatregelen te nemen. Het aanleggen van groene daken biedt een oplossing. Het Groene Loket is samen met de bewoners hiermee aan de slag gegaan.

 

Groen dak
Een betaalbare en simpele oplossing is in dit geval het aanleggen van groene daken. Hiermee wordt het regenwater vastgehouden tijdens hevige buien en de wijk gekoeld tijdens warme dagen. De groene daken worden aangelegd op de 2e en 3e etages en op schuren. De groene daken worden voorzien van een constructie van drie lagen. Helaas is de bouwconstructie van de bestaande huizen niet geschikt voor de aanleg van groenblauwe daken.

 

Het proces
De belangrijkste uitdagingen waren het creëren van bewustwording van bewoners, het versimpelen van de aanschaf en de aanvraag voor subsidie van een groen dak. Een door ambassadeurs georganiseerde bewonersavond zorgde voor een hoge opkomst en veel inspiratie. Het Groene Loket is aan de slag gegaan met bewoners en hebben diverse persoonlijke gesprekken gevoerd. Zo werd er per locatie een intake gedaan en prijsindicaties gegeven. Vervolgens is er een team van professionals geformeerd om de uitvoering op zich te nemen. De meeste huizen zijn meer dan 20 jaar oud, zodoende is er tevens ook extra aandacht voor de dakbedekking en status van de dakconstructie. In het verlengde van dit lopende project zijn er ondertussen gesprekken met nieuwe geïnteresseerden in de woonwijk. Het Groene Loket verwacht nog een vergroeningstraject op te starten in de wijk.

 

Organisaties
In samenwerking met de bewoners, Joru begroeningstechnieken en de Stichting Roofupdate gaat Het Groene Loket starten met de subsidieaanvragen. Zo zijn ze in overleg met de Gemeente Amsterdam over geclusterde subsidieaanvragen. Daarnaast gaan ze circa 30 objecten vergroenen.

 

Locatie: Noorderhof, Nieuw-West

Status

Gepland

Dit gaat over een rainproof

DakDakBuurtBuurt

Labels

Waar: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee