Primaire tabs

Groene gevels & groen dak Hyatt Regency Hotel

Door

Naomi Reitsema

Gepubliceerd op

19 november 2018

Het Hyatt Regency Spinoza Hotel in Amsterdam heeft in juni 2017 officieel haar deuren geopend. Dit duurzame 5-sterren hotel in de Sarphatistraat, is gebouwd op de plek van het voormalige Emma Kinderziekenhuis. In het ontwerp is een grote rol voor de toepassing van groen weggelegd, dit omdat het hotel de elementen van stad en natuur met elkaar wil verbinden.

Groene gevel en dak

In het straatbeeld zijn een aantal bomen verdwenen. Dit is gecompenseerd in de vorm van een groene gevel aan de buitenkant van het hotel in combinatie met een groen dak.

Groene daken leveren een belangrijke bijdrage aan waterberging in stedelijk gebied. Een groen dak vertraagt de afvoer van regenwater naar de riolering, waardoor overbelasting tijdens hevige regenval vermindert.

De groene gevel bevat een automatisch bewateringssysteem (irrigatiesysteem). Dit systeem zorgt ervoor dat de gevel wordt voorzien van de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen. In het gevelsysteem zijn hiervoor sensoren verwerkt. Het toedienen van water en voedingsstoffen wordt hierbij 24/7 gemonitord via internet. Instellingen kunnen op afstand gewijzigd worden. Deze techniek heeft het voordeel dat het onderhoud effectief en efficiënt uitgevoerd kan worden. De eigenaar wordt op deze manier volledig ontzorgd en het waterverbruik wordt tot een minimale hoeveelheid gereduceerd. Het plantenassortiment bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van heesters, vaste planten en varens. Alle plantsoorten zijn zeer sterk, winterhard en minimaal gevoelig voor ziekten en plagen. Hierdoor blijft de gevel het hele jaar door mooi groen.

Meest duurzame hotel

Vanaf de eerste steen is er gebouwd aan een energiek en duurzaam hotel. In opdracht van Van Dongen-Koschuch Architecten heeft Sempergreen twee groene gevels gerealiseerd. In samenwerking met landschapsarchitect Marnix Tavenier, die de beplantingsplannen heeft gemaakt, hebben zowel de buitengevel als de binnengevel een prachtig groen aangezicht gekregen. Voor dit project is een BREEAM-NL Excellent certificaat behaald (BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen). Met een score van 73,26% is dit momenteel het meest duurzame hotel van Nederland.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouwDakDak

Labels

Waar: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee