Primaire tabs

Herinrichting Rivierenbuurt

Door

Christiaan Leerlooijer

Gepubliceerd op

25 juni 2019

In de Rivierenbuurt (Scheldebuurt) wordt de riolering vervangen. Het riool is namelijk in de loop der jaren verzakt. De huidige riolering wordt vervangen door grotere rioolbuizen met meer afvoermogelijkheden. Naast het hoofdriool worden ook de riolen die afvoeren naar dit hoofdriool en de huisaansluitingen vervangen. Omdat de straten tijdens de werkzaamheden toch al opengebroken zijn, nemen wij meteen maatregelen om de buurt meer klimaatbestendig, “rainproof” te maken. Waternet, Gemeente Amsterdam en Sweco Nederland werken samen aan dit project.

  

Wateroverlast en lage grondwaterpeilen

De Rivierenbuurt is een van de buurten in Amsterdam waar na extreme hoosbuien wateroverlast ontstaat. De regenwaterknelpuntenkaart laat dit goed zien. Dit is een kaart die goed laat zien waar een verhoogde kans is op wateroverlast en schade na extreme regen. Maar in droge perioden kan het grondwaterpeil in de Rivierenbuurt ook te laag komen te staan. Daarom worden een aantal maatregelen genomen om de buurt meer klimaatbestendig te maken.

 

Gebruik maken van straten en pleinen 

Bij het opnieuw bestraten wordt rekening gehouden met een goede waterafvoer naar locaties waar we het water tijdelijk kunnen bergen. Naast de waterberging onder de trambaan worden het Jekerplein, Merwedeplein en de groenstrook in de President Kennedylaan zo ingericht dat het overtollige water tijdelijk kan worden opgevangen. Het water infiltreert daarna weer in de bodem. Meer over de nieuwe riolering, de planning en de regenbestendige maatregelen via Waternet.  

 

Op basis van de in Amsterdam gehanteerde Puccinimethode worden de straten zodanig aangepast dat deze in staat zijn om ofwel regenwater bij zeer extreme neerslag te bergen of via het straatoppervlak af te voeren. Met het concept van de Klimaat Adaptieve Straat is het gesprek aangegaan met de buurtbewoners.

  

 

Lees ook het artikel: Drietrapsraket moet Amsterdamse Rivierenbuurt waterproof maken.

  

Locatie: Rivierenbuurt, Amsterdam

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

StraatStraatPleinPleinParkParkBuurtBuurt

En dit moet ook rainproof

Praat mee