Kennis en ontwikkeling

deltacommissaris smartroof

We doen samen met organisaties in ons netwerk onderzoek naar het regenbestendig maken van de stad en ontwikkelen communicatieproducten om dit te bewerkstelligen. Bekijk onze pagina’s ‘rainproof onderzoek’ en ‘rainproof communicatiemiddelen’ voor het complete overzicht.

Rainproof lesprogramma voor middelbare scholieren

Het lesprogramma ‘Natuurlijk Rainproof’ kwam in 2017 beschikbaar.  Dit programma is ontwikkeld door ANMEC voor middelbare scholieren en gaat over extreme regen in de stad. Zo leren scholieren wat de gevolgen van klimaatverandering voor hun buurt betekent en kunnen ze op zoek naar oplossingen.

Smartroof 2.0

Op het Marineterrein ligt een blauw-groen onderzoeksdak, Project Smartroof 2.0. Dit blauw-groene dak voorkomt wateroverlast tijdens intense regenbuien door water op te vangen, op te slaan en te hergebruiken voor de beplanting. Ook koelt het dak de omgeving door de vergroening en verdamping van het water. Op dit dak wordt met 57 sensoren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar o.a. de verkoelende- en waterbergende werking van blauw-groene daken.

Rainproof onderzoeken

In 2017 zijn er vele onderzoeken uitgevoerd, waaronder: onderzoek naar een regenbestendige volkstuin, een studie van potentiële retentiedaken op de Zuidas, onderzoek naar de slimme regenton, een onderzoek naar de potentie van collectieve binnentuinen in bezit van woningcorporaties en een afstudeeronderzoek naar de verbetering van de rainproof maatregelen toolbox. Vele studenten deden ook onderzoek naar hoe om te gaan met hoosbuien in de stad. Bekijk het overzicht van alle studenten onderzoeken.

 

Hoe goed werken de rainproof maatregelen

Vrijdag 8 september viel er veel regen in Amsterdam. Een mooi moment om een aantal rainproof maatregelen tijdens hevige regenval te testen. Rainproofers maakten filmpjes van de wadi in Betondorp, de watervertragende groenstrook op de Zuidas, het regenbestendige voorplein en parkeerplaats van zwembad De Mirandabad en een regenton in de geveltuin in Oost. Bekijk het resultaat in de video’s.

Communicatie materiaal – brandboek / folder dak / Brochure  bouw groen en blauw

We krijgen veel  vragen van organisaties over het gebruik van onze folders, infographics en logo. Om makkelijk gebruik te maken van onze communicatiemiddelen is een huisstijlhandboek ontwikkeld. Daarnaast is de infographic ‘het rainproof dak’ en de ‘brochure bouw groen en blauw’ gemaakt.