Projecten
Regen vieren op het voorplein van WOW-Amsterdam. © Merlijn Michon
Ook in 2017 is ons netwerk druk aan de slag gegaan met het creëren van een regenbestendig Amsterdam. De gemeente, vele bewoners en bedrijven realiseerden rainproof locaties op openbaar en privaat terrein. Er staan bijna 100 projecten op de online projectenkaart. Onderstaand een selectie van mooie projecten die in 2017 in de openbare en private ruimte zijn opgeleverd.
Regenton in geveltuin
Onze Rainproof partner Natuur & Milieuteam Zuid startte de regenton actie. Tientallen bewoners in Zuid hebben gebruik gemaakt van de actie en een regenton geplaatst. Tijdens een workshop werd uitgelegd hoe je de regenton moet aansluiten op de regenpijp. Bekijk ook het filmpje: doe-het-zelf regenton in geveltuin.
Rain(a)way tegels op het voorplein WOW
Voor de deur van kunstenaarsbroedplaats en hostel WOW Amsterdam liggen twee stroken Rain(a)Way tegels. De regenpijpen van het gebouw zijn afgekoppeld. De sierlijke betontegels vangen het regenwater op dat van dak en plein af stroomt. Bij regenbuien helpen de tegels dus regenwater vertraagd af te voeren, zo raakt het riool niet overbelast. Samen met Waternet en gemeente monitoren we het beheer, functioneren en onderhoud van de tegels.
Gezamenlijk binnentuin: I can change te world with my two hands
Een braakliggende speeltuin is omgetoverd tot een groene, eetbare oase en ontmoetingsplek voor de buurt. Het verwijderen van 15.000 tegels en stukken steen zorgt niet alleen voor rust, maar voorkomt ook wateroverlast. Het regenwater vangt Natascha op via IBC tanks, permavoid kratten en Olla’s en gebruikt het om de groentegewassen te laten groeien.
Gebouwcomplex in het centrum: geen last meer van overstromingen
De bewoners in dit woningcomplex midden in de Jordaan tussen de Bloemgracht en de Bloemstraat hadden last van overstromingen na hevige buien. Door een gescheiden rioolsysteem aan te leggen, infiltratiekratten in de grond, een groene tuin en een sedumdak met wateropvang en zonnepanelen zijn de bewoners klaar voor een volgende hoosbui.
Amsterdam heeft er weer polderdaken bij
In 2017 zijn er grote retentiedaken in Amsterdam bij gekomen, waarvan de grootste het dak van Breevast (2150 m2) en het dak van Jan Bommerhuis (1600 m2). Beiden hebben een besturingssysteem om van het groene dak een polderdak te maken. Door slim te sturen kan het groene dak zoveel mogelijk regen opvangen tijdens een hevige regenbui.
Groene rainproof schoolpleinen
In 2016 stelde het Amsterdamse college het project ‘Impuls schoolpleinen’ vast. Een subsidieregeling om beter bespeelbare, groene en regenbestendige schoolpleinen te realiseren. In 2017 zijn de eerste schoolpleinen gerealiseerd; zoals het schoolplein van Laterna Magica en de Koetsveldschool.
Aanpak Bellamybuurt en Rivierenbuurt
Van oudsher hebben de Bellamybuurt en de Rivierenbuurt te maken met wateroverlast bij hoosbuien. Om te voorkomen dat we daar in de toekomst steeds meer last van krijgen, zijn de gemeente en Waternet gestart met maatregelen te nemen in de openbare ruimte.