2018: Campagnes en Media

Het hele jaar zijn er weer uiteenlopende Rainproof campagnes georganiseerd. Door ons, door onze partners, door vrijwilligers… allemaal met een gezamenlijk doel voor ogen. Samen de stad Amsterdam beter bestand maken tegen hoosbuien.

De regenton

Dit jaar was er veel aandacht voor de regenton. In Betondorp kunnen huurders van de woningbouwcorporaties Ymere en Eigen Haard (sinds afgelopen najaar) een regenton gratis aan laten sluiten aan de regenpijp. In de Jordaan zijn er in diverse geveltuintjes en groene tuinen, in de openbare ruimte, regentonnen geplaatst.

Rainproof tuinacties

In Geuzenveld zijn er in één keer meerdere voortuinen opgeknapt en watervriendelijk gemaakt. In één tuin zijn er zelfs drie rainproof maatregelen uitgevoerd. Er is een natuurlijke wadi aangelegd en er zijn twee regenpijpen op bijzondere wijze afgekoppeld van het riool. Ook zijn er in Amsterdam Noord samen met 31 vrijwilligers in één keer tien voortuinen opgeknapt voor een leefbaarder en groener resultaat. Bij deze actie zijn er 474 tegels verwijderd, 100 planten geplant, 10 kruiwagens met grond verwijderd, 115 zakken tuinaarde toegevoegd en 1 regenpijp afgekoppeld van het riool! In samenwerking met de Tuinbranche Nederland en Amsterdamse tuin- en bouwcentra is in het voorjaar de actiemaand ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin!’ georganiseerd. Daarnaast heeft het stadsdeel West bewoners, bedrijven, woningcorporaties en organisaties opgeroepen om tegels uit hun tuinen te halen en gezonde grond en planten terug te plaatsen.

Water demonstratie dag

Samen met Natuur&Milieuteam Zuid is er een Rainproof demonstratie dag georganiseerd. Een actie waarbij bewoners informatie kregen over verschillende regenbestendige maatregelen. Alle deelnemers hebben de handen uit de mouwen gestoken. Onder begeleiding hebben we samen meerdere regenbestendige maatregelen aangelegd. Zo is er een groen dak aangelegd, waterdoorlatende tegels geplaatst, een regenton aangesloten en een dakgoot geplaatst.

Rainproof excursie

Dit jaar is er ook een fietsroute ontwikkeld en hebben we een grote groep geïnteresseerden, verschillende regenbestendige tuinen en pleinen in stadsdeel West laten zien. Veel maatregelen zijn getoond, regenpijpen die van het riool zijn afgekoppeld, een regenwatervijver, een watertrap, unieke waterdoorlatende designtegels én een ‘zitkuil’ van bakstenen waarin het water langzaam de grond in kan sijpelen.

Ik ben Rainproof!

Er zijn inspirerende video’s gemaakt waarin bewoners gemotiveerd regenbestendige maatregelen, getroffen in eigen tuin, laten zien. De campagne ‘Ik ben rainproof! En jij?’  heeft mooie uiteenlopende verhalen opgeleverd. Een watertrap, groen dak, afgekoppelde regenpijpen en zelfs een trampoline wordt ingezet om de omgeving rainproof te maken.

Tot slot zijn er op social media ook campagnes gevoerd om het netwerk eens extra in het zonnetje te zetten. Immers, samen maken we de stad Rainproof.

In de media

Rainproof projecten en activiteiten komen geregeld in het nieuws. Radio en televisie, vakbladen en tijdschriften, kranten en online media hadden dit jaar aandacht aan de weersextremen van 2018. Ook verscheen een groot artikel in het Parool over de Rainproof excursie langs waterbestendige tuinen. Journaliste Kirsten Dorrestijn ging mee op deze fietsexcursie en verdiepte zich in de verschillende regenbestendige tuinen en pleinen van stadsdeel West. Veelvuldig kwamen ook de blauw-groene daken in het nieuws. Met een grote Europese subsidie worden de daken van een aantal Amsterdamse corporatiewoningen slim ingericht en voorzien van beplanting, waaronder ook nog extra water kan worden opgeslagen.

Zelf hebben we ook niet stil gezeten. Verschillende video’s zijn gemaakt om Rainproof maatregelen te laten zien in de vorm van instructievideos.