2018: Kennis en Ontwikkeling

Gevolgen hoosbui op kaart

We krijgen steeds vaker te maken met hoosbuien. Om inzicht te krijgen in hoeverre Amsterdam kwetsbaar is voor zo’n hoosbui is een stresstest uitgevoerd. Zo zien waar het water heen stroomt en blijft staan, welke aanpassingen er nodig zijn en hoe we gezamenlijk ons daarop kunnen voorbereiden. In een computermodel hebben we nagebootst wat er gebeurt als een hoosbui over Amsterdam gaat. De resultaten tonen de gevolgen van een hoosbui op een kaart. Op onderstaande kaart zijn de kenlpunten zichtbaar.

Regenwaterknelpunten Amsterdam

KNMI: Ons klimaat verandert. Feiten en cijfers voor Amsterdam

De feiten & cijfers liegen er niet om: klimaatverandering heeft nu al veel effect op de stad Amsterdam. Zo nam de hoeveelheid regen sinds 1901 toe met 25%. En ook de kans op een wolkbreuk in Amsterdam neemt toe. Naast meer regen krijgen we ook te maken met hitte. Het aantal zomerse dagen (25 °C of warmer) is sinds 1950 meer dan verdubbeld. Van 9 dagen naar 20 dagen. Bekijk het onderzoek hier: ‘Ons klimaat verandert. Feiten en cijfers voor Amsterdam.’

Hand-out Duurzaam bouwen

Gemeente Amsterdam heeft duidelijke ambities op het gebied van duurzaam bouwen. De hand-out: ‘Duurzaam bouwen in Amsterdam (kavel/gebouw niveau)’ is bedoeld voor projectleiders, ontwikkelaars en ontwerpers/architecten die een rol spelen bij de ontwikkeling of ontwerp van een gebouw. Het vertaalt het duurzaamheidsbeleid van de gemeente naar specifieke maatregelen op het niveau van kavel en gebouw.

Handboek voor de watervriendelijke tuin

‘Help, mijn tuin is te nat! Wat moet ik doen?’ Deze vraag krijgen medewerkers van tuinwinkels vaak van hun klanten. Veel mensen kloppen bij een tuinwinkel aan als het gaat om tuinadvies. Logisch, want daar lopen veel experts rond. Voor advies en tips en tricks bij extreem weer, is er nu het ‘Handboek voor de watervriendelijke tuin’. Amsterdam Rainproof las samen met vele anderen mee tijdens de ontwikkeling en adviseerde over de inhoud.

Webinar: netwerkaanpak Rainproof

Naar aanleiding van onze WOW-prijs voor Beste Samenwerking gaf onze programmamanager Daniël Goedbloed een webinar. In een half uur tijd vertelde hij over de activiteiten van ons programma, uitdagingen in de samenwerking, kritische succesfactoren en de toekomstige plannen en initiatieven van Amsterdam Rainproof. Tussendoor was er ruimte voor kijkersvragen. Bekijk het volledige webinar.