2018: Projecten

In 2018 zijn er weer grote en kleine projecten gerealiseerd voor een regenbestendig Amsterdam. Van West naar Oost, van Noord naar Zuid. In heel Amsterdam zijn regenbestendige projecten te vinden. Van kleinschalige bewoners initiatieven tot de grotere projecten waarbij hele wijken Rainproof worden aangelegd. En zelfs daar houdt het niet op! Ook Amstelveen heeft een Rainproof website met bijbehorende Rainproof projecten.

100ste Rainproof project

Begin 2018 is het 100e Rainproof project ingediend. Het huis en de tuin van indiener Casper is flink onder handen genomen in dit project in Amsterdam Nieuw-West. In deze groene tuin met een klein terras zijn meerdere regenpijpen afgekoppeld van het riool en aangesloten op een verschillende regentonnen. Deze tonnen zijn ook nog eens met elkaar verbonden via een netwerk aan tuinslangen en aangesloten op diverse druppelslangen die de tuin automatisch van water voorzien. Kortom, een inspirerend project vol slimme oplossingen om eigen tuin regenbestendig te maken. 


Smartroof 2.0


Tijdens het Nationaal Deltacongres is Project Smartroof 2.0 in het zonnetje gezet door de Deltacommissaris Wim Kuijken. Dit dak heeft onder de groene beplantingslaag ook de mogelijkheid om water op te slaan. Een slim regelsysteem bergt water in tijden van droogte en leegt het dak voor een voorspelde bui, zo kan het weer de maximale hoeveelheid regenwater kan worden opgevangen. De Deltacommissaris noemde Smartroof 2.0 een ijzersterke combinatie tussen wetenschap, innovatie en praktische oplossingen.


Wadi in Betondorp

Tijdens het geplande onderhoud aan wegen en riolering in Betondorp zijn er in deze buurt ook een groot aantal rainproof projecten uitgevoerd. Deze grootschalige aanpak duurt enkele jaren en wordt afgerond in 2021. In deze buurt zijn al meerdere maatregelen getroffen zoals een wadi (die zelfs in de droogste zomer in tijden nog steeds in volle bloei stond), groene daken en kolkloze straten die het regenwater naar een aangrenzende sloot afvoeren. Afgelopen jaar zijn fase 2 en 3 gestart waaronder ook het Rainproof maken van het centrale plein De Brink behoort.