Jouw dak rainproof

Een dak boven je hoofd biedt bescherming, als het goed is ook bij een hoosbui, maar een dak kan veel meer. Zo kun je een dakterras of daktuin maken, maar je kunt het dak ook gebruiken voor het houden van bijen, voor een groendak of als locatie voor zonnepanelen.

Amsterdam is een dichtbevolkte stad en heeft maar liefst twaalf vierkante kilometer platte daken. Wist je dat een dak ook kan helpen wateroverlast te verminderen door regenwater tijdelijk op te vangen?

Regenwater opvangen op het dak

Als het hard regent voert het grootste deel van het regenwater op het dak direct af via de regenpijpen naar het riool. Bij extreme regen, kan het riool al dat water niet aan. Je goot en dak stromen over en het regenwater kan je huis in komen. Om wateroverlast te voorkomen, kun je het water tijdelijk opvangen en vertragen om het riool te ontlasten.

De planten en het substraat van een groendak kunnen, afhankelijk van de uitvoering, tot wel 50% van de regen per jaar vasthouden (bron: De Dakdokters). Dit levert al een bijdrage aan een rainproof Amsterdam. Zie pagina tips om op je dak regenwater op te vangen.

Water op het dak vasthouden kan trouwens een verkoelende werking hebben in de zomer, waardoor je geen airco nodig hebt. Je kunt het regenwater ook opslaan en gebruiken om je dakgroenten te besproeien, je tuin te irrigeren of je toilet door te spoelen.

 Heb je een groen dak? Dan helpen de planten ook met het vasthouden van regenwater, tot wel 50% van de regen per jaar. (bron: De Dakdokters)

Een dijk van een dak: Het Polderdak

Het Polderdak op de OldSchool op de Zuidas is een innovatief groenblauw dak dat regenwater op kan slaan.  Het dak heeft een ‘dijk’ – een ophoging met een klep – waardoor het tijdelijk water kan vasthouden. De klep kun je op afstand bedienen, zodat je het regenwater gecontroleerd kan laten weglopen in de regenpijpen.

De hoogte van de dijk wordt grotendeels bepaald door de draagkracht van het dak. Polderdak Zuidas heeft een omvang van 1200 vierkante meter en een minimale capaciteit van 84 kubieke meter. Dit is vergelijkbaar met 8400 emmers water of 14.000 keer de wc doorspoelen. Een serieuze waterberging dus.