Primaire tabs

  • Home
  • KNMI: Ons klimaat verandert. Feiten en cijfers voor Amsterdam
KNMI: Steeds meer neerslag

KNMI: Ons klimaat verandert. Feiten en cijfers voor Amsterdam

Het KNMI onderzocht voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam de klimaatverandering in Amsterdam. Wat wij van Rainproof al hadden verwacht, is nu te onderbouwen met feiten & cijfers: klimaatverandering heeft inderdaad aantoonbaar effect op de stad Amsterdam. Lees verder!

Klimaatverandering in Amsterdam

De veranderingen in het klimaat gaan sneller dan verwacht. En ook al is Nederland een klein land, het klimaat verschilt per regio. Om het effect van klimaatverandering op Amsterdam aan te tonen, staan hieronder enkele lokale feiten & cijfers uit het onderzoek:

  • Sinds 1950 steeg de gemiddelde temperatuur met 1,6 graden Celsius;
  • Het aantal zomerse dagen (25 °C of warmer) is sinds 1950 meer dan verdubbeld. Van 9 dagen naar 20 dagen;
  • Een stijging tot 40 zomerse dagen wordt verwacht in 2085;
  • De hoeveelheid regen nam sinds 1901 toe met 25%. Van 768 mm per jaar naar 933 mm per jaar.

De kans op een hevige wolkbreuk

Een opmerkelijke - en voor Rainproof relevante - statistiek is die van de kans op een hevige wolkbreuk. In het onderzoek is in een grafiek de hoogste waargenomen neerslag in Nederland in een half uur tijd ingetekend. Dit was op 28 juli 2014 (63,8 mm). Volgens de oude statistiek kwam een dergelijke hoeveelheid minder dan eens in de 1.500 jaar voor op een willekeurige plek in ons land. Volgens de nieuwe statistiek eens in de 370 jaar. Dit is vier keer zo vaak!

Verontrustende verwachtingen van het KNMI

De feiten & cijfers liegen er niet om: klimaatverandering heeft nu al veel effect op de stad Amsterdam. Ook de verwachtingen van het KNMI zijn niet mis. Zo zou door opwarming van de aarde de totale hoeveelheid neerslag in korte tijd nog veel heftiger kunnen worden. Als het klimaat tijdens een dergelijke bui 2 graden warmer zou zijn, dan neemt de totale hoeveelheid neerslag namelijk met 27% toe. Verontrustend dus!

Amsterdam Rainproof

Waar wij al enkele jaren druk mee bezig zijn, zal door het onderzoek van het KNMI alleen maar een boost krijgen: het regenbestendig maken van Amsterdam. Dit doen we door bewoners, bedrijven en kennisinstellingen te voorzien van kennis, tools en mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Er zijn veel maatregelen die vandaag nog genomen kunnen worden om de effecten van klimaatverandering voor te zijn. Belangrijkste hierin is de samenwerking tussen alle betrokken partijen. Elke druppel telt!

Het KNMI maakte een mooie presentatie van het onderzoek. Bekijk het hier: 'Ons klimaat verandert. Feiten en cijfers voor Amsterdam.'

Bezoek je deze pagina via mobiel/tablet? Klik dan even op ‘Bekijk in browser’ als je de presentatie niet goed kan openen.

KNMI presentatie: Ons klimaat verandert.

 

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Een Ramp!

Ali Badai (niet gecontroleerd) replied on

Mijn inziens is de enige manier om het tij te keren het (sterk) verminderen van het aantal mensen op aarde ?  Niet leuk, maar alle andere maatregelen die wij nemen zijn maar een druppel op de gloeiende plaat. ..

Antje Niemeyer (niet gecontroleerd) replied on

We kunnen maatregelen nemen op allerlei manieren. Grote maatregelen op kleine schaal of kleine maatregelen op grote schaal... Een ding is zeker, we zullen aanpassingen moeten maken! Klimaatverandering heeft nu al veel effect op de stad Amsterdam. En dat neemt verontrustend snel toe, als we niks doen.
Met vriendelijke groet,
Selma Busing

Selma Busing replied on

Vraag mijzelf af of we niet al te laat zijn met maatregelen treffen.Ik woon in het centrum van Amsterdam en ben bang dat de overheid niet in staat is het tij te keren.(letterlijk en/of figuurlijk).Ben al een noodpakket aan het samenstellen in geval dat de boel hier onderloopt en ik enkele dagen moet overleven.Misschien ook wel verstandig voor andere Randstedelingen om dat te doen.Ik wil niet negatief doen,maar maak mij ernstige zorgen.Laatst al een tornado op 100 meter van mijn woning,wist niet wat ik meemaakte.Ik krijg een gevoel dat we vervelende weersomstandigheden gaan meemaken.Bij de laatste hittegolf was het 40 graden in huis,niet te harden.Moest uit nood onder de koude douche springen, want ik was bijna tegen de vlakte gegaan.Zie nu tegen de zomer op,dat heb ik nooit gehad.Ik wens iedereen een overlastvrij jaar en de beste wensen.

Dhr. van Angsterdam. (niet gecontroleerd) replied on

Meer neeslag, daarom zakt dus ons grondwater. Die de laatste jaren verontrustend laag staat ivb te weinig neerslag. Klimaat is niet te volgen

Noord en zuidpool verandert al eeuwen lang, dat zorgt ook voor klimaat verandering. Bebouwing en duizenden vliegtuigen ronde de aarde dragen daar hun steentje bij. Kappen van bomen bijv voor onze bio industrie, amazone etc helpen mee. Het is allemaal verklaarbaar. 

John (niet gecontroleerd) replied on

En dit moet ook rainproof

Praat mee