Primaire tabs

KlimaatKubus Osdorpplein

Door

Irene Poortinga

Gepubliceerd op

25 juli 2019

De Klimaatkubus is een groene plek met bankjes waar je op zomerse dagen in de schaduw kunt zitten en waar je terwijl het regent kan zien hoe het water in regentanks stroomt. Eind augustus staat de KlimaatKubus op Osdorpplein bij de ingang van de ObA en de Meervaart.

Groen-blauwe locaties

Het Nederlandse weer kent steeds vaker extremen. Hitte, droogte en hevige regenbuien wisselen elkaar vaak snel af. Groen in de stad is en blijft nodig om ons te wapenen tegen de vele weersomstandigheden. Stenen en asfalt warmen op bij warm weer. Groen biedt ons verkoeling, zorgt voor een natuurlijke opvang van regenwater en een betere afwatering en groen is bevorderlijk voor nuttige dieren en insecten. Bovendien maakt groen in de buurt ons mensen rustiger, gelukkiger en socialer.

Gebiedsontwikkeling Centrum Nieuw-West

Bij de grootschalige vernieuwing van het Osdorpplein en de omgeving houden gemeente, vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars rekening met de klimaatverandering. Ze zetten in op  groene plekken in de omgeving die het regenwater opvangen. Zowel in de openbare ruimte, als op daken en tegen de gevels.

Belevingsonderzoek

In die periode doet de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoek. Ze meten het effect van de planten op de temperatuur in de KlimaatKubus en de hoeveelheid opvang van regenwater. Het regenwater komt van het dak van de Meervaart en stroomt via een buis naar de KlimaatKubus. Onderzoekers vragen gebruikers naar hun ervaringen, temperatuurbeleving  en het gebruik van de kubus.

  

De KlimaatKubus blijft 2 jaar staan op het Osdorpplein.  

  

De KlimaatKubus is een idee van de gemeente Amsterdam en de Meervaart. En mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Rainproof, NL Greenlabel en Van der Tol.

  

Infopaneel KlimaatKubus

Status

Gepland

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouw

Labels

Waar: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee