Primaire tabs

Kortvoort Mi Oso

Door

Olga Appelman

Gepubliceerd op

23 augustus 2019

In het voorlopig ontwerp van de buurt ‘Kortvoort Mi Oso’ in Amsterdam zuidoost is het regenbestendig inrichten van de openbare ruimte een belangrijk uitgangspunt.

 

Hoger dan de straat

Waar nu nog gras ligt zullen binnen enkele jaren woningen komen. Er staan nu twee scholen, een gymzaal en een sportveld van kunstgras. De nieuwe woningen staan straks 30 centimeter hoger dan het straatniveau, zodat de te bouwen kruipruimtes droog blijven. De buurt heeft namelijk een hoge grondwaterstand. De verhoogde drempel heeft direct een positief effect op het buitenhouden van eventueel regenwater op straat. Daarnaast worden de regenpijpen van de daken van de te bouwen woningen afgekoppeld, het water stroomt daardoor direct op straat in plaats van in de riolering.

 

Regenbestendig plantvak

De buurt wordt volledig autovrij en dus ingericht voor langzaam verkeer. Langs de voetpaden komen deels verlaagde plantvakken waarin overvloedig regenwater tijdelijk kan worden opvangen met drainage. Het regenwater stroomt van de trottoirs voor de woningen en de paden in het plantvak en infiltreert eerst in de hiertoe verbeterde bodem en daarna in de dieper liggende drain. Het regenbestendig vak filtert via de planten en de bodem het water voordat het in de drain komt. Hierdoor gaat relatief schoon regenwater in de bodem. Voor extreem grote regenbuien wordt in het plan nog voorzien van een overloopvijver. Indien ook deze vol is gelopen zal een overstort  het overtollige water afvoeren naar het regenwaterriool.

 

Samen Rainproof ontwerpen van openbare ruimte

Het initiatief om de Kortvoort buurt rainproof te ontwerpen kwam van Olga Appelman - ontwerpster openbare ruimte van de afdeling Ruimte en Duurzaamheid. Na het zien van een presentatie over rainproof een aantal jaar geleden besloot ze dit concept te omarmen. Naast de noodzaak om toekomstbestendig te ontwerpen ziet Olga ook veel waarde in het vergroten van het waterbewustzijn bij buurtbewoners. Dit wil zij doen door in haar ontwerp  water zichtbaar te maken.

 

Patrick van der Werf -  operationeel assetbeheerder van Waternet – is vanaf het begin betrokken bij het project. Hij geeft Olga technisch advies over het rainproof ontwerpen van de wijk. Patrick is blij dat hij al in de ontwerpfase aangehaakt is door Olga. Zo ontstaat er een integraal ontwerp waarin het watersysteem, zowel boven- als ondergronds, optimaal kan worden opgebouwd.

 

Het definitief ontwerp is in januari 2018 afgerond.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

BuurtBuurt

En dit moet ook rainproof

Praat mee