Primaire tabs

  • Home
  • Nieuws
  • Leren van schade voor het vergroten van woongenot
wateroverlast station Zuid credit Sylvia de Bruin

Leren van schade voor het vergroten van woongenot

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

6 januari 2016

Extreme buien komen steeds vaker voor in de stad. Dit veroorzaakt overlast en schade, ook aan woningen en bedrijfspanden. Op 28 juli 2014  trof een wolkbreuk Amsterdam en regende het schade.

Om het woongenot te vergroten en dus schade te verminderen willen we beter inzicht krijgen in de manier waarop vastgoedeigenaren, bewoners, verzekeraars en gemeentes gezamenlijk kunnen anticiperen op een wolkbreuk. Ook is het belangrijk om na een toekomstige wolkbreuk sneller inzicht te krijgen in de omvang van de overlast en schade.

Amsterdam Rainproof is daarom samen met Waternet, een grote verzekeraar (Achmea groep), gespecialiseerde onderzoekers bij de Technische Universiteit Delft en het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie het project 'Samen met verzekeraars naar een regenbestendige stad' gestart. Dit project is door het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie geselecteerd als impactproject omdat men overal in Nederland op zoek is naar meer inzicht in schade en mogelijke acties bij woningen en bedrijfspanden.

Het project richt zich op de wolkbreuk van 28 juli 2014 en specifiek op een deel van het getroffen gebied van de stad, het westen van Amsterdam.

Twee deelstudies maken onderdeel uit van dit project:

  • Een wetenschappelijk onderzoek naar de omvang van schade en achterliggende schadeoorzaken door de TU Delft op basis van telefonische enquêtes met getroffen bewoners. Deze interviews helpen ook om inzicht te krijgen in daadwerkelijk geleden schade als gevolg van extreme neerslag. Niet alle geleden schade lijkt namelijk geclaimd te worden. De universiteit behandelt de gegevens vertrouwelijk en anoniem. Resultaten worden naar de andere partijen alleen op groepsniveau gepresenteerd en zullen nooit herleidbaar zijn tot personen.
  • Een data-analyse van klachten en meldingen n.a.v. de wolkbreuk van 28 juli 2014 bij verschillende instanties. Vanwege bescherming van persoonsgegevens wordt deze analyse uitgevoerd op postcodeniveau in plaats van exact adres.

De resultaten worden, waar mogelijk, vertaald naar concrete acties voor de verschillende partijen. Via ons platform zal er in de loop van 2016 informatie over de resultaten gedeeld worden.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Wilt u contact met mij opnemen. Wij hebben (grote) schade geleden en dat niet bij de gemeente gemeld. Wel bij de verzekering. Ik heb dus een hoop te vertellen. Wij wonen in Bos en Lommer op de begane grond - wiltzanghlaan. U kunt mij bereiken via: m.theunisz@gmail.com

Mildred Theunisz (niet gecontroleerd) replied on

In de Willemsparkbuurt ,grenzend aan het Vondelpark, is veel wateroverlast in kelders geconstateerd, met name nadat,in de laatste 2 jaren de riolering en bestrating is vervangen. Ik woon hier nu 30 jaar, in een kurkdroog huis gebouwd in 1919 ; sinds 28 juli 2014, heb ik 24 uur na elke fikse regenbui ,een cm water in mijn kelder.

De gemeente weigerde ieder onderzoek of verantwoordelijkheid voor een gewijzigde situatie van niet werkende drainage. Mijn keldervloer ligt op 160cm onder straatniveau, het grondwater ligt op 350 cm.of lager. 

 

P.K.BORKENT, Em... (niet gecontroleerd) replied on

Wij hebben de wasmachine in de kelder staan met de afvoerpijp bijna tegen het plafond. Maar met de wolkbreuk van 28 juli 2014 spoot het water uit de afvoer tegen  het plafond aan vanwege de druk op de riolering. We hebben er nu een waterstop tussengeplaatst, maar met een beetje pech verlegt het probleem zich nu naar de toiletten op de begane grond.  Afgezien van het water dat uit de afvoer spoot, is de kelder droog gebleven omdat daar eeb extra vloer van 25 cm in gestort is. Iedereen om ons heen laat z'n kelder uitdiepen, maar daar beginnen wij niet aan. 

Edgard Vreuls (niet gecontroleerd) replied on

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouw

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee