Geveltuin – Wij leggen gratis de geveltuin aan!

Tegels eruit, geveltuin erin!

Een geveltuin is een tuintje tegen je gevel. Iedereen in de buurt kan hiervan meegenieten. Het groen van de geveltuin zorgt voor schonere lucht, een koelere buurt en dat het regenwater beter wegloopt. Ga ook voor klein groen geluk en vraag gratis een geveltuin aan!

 

Hoe werkt het?

Hieronder zie je de stappen om je geveltuin aan te vragen, natuurlijk kun je dit ook met meerdere buren tegelijk doen en zo direct (een deel van) de straat of buurt vergroenen. Klik op de stappen voor meer informatie.

Aanvragen gaat via de website van de gemeente Amsterdam, daar vind je ook de spelregels. Er kan bijvoorbeeld alleen een geveltuin aangelegd worden als er genoeg ruimte op de stoep overblijft. Na goedkeuring kan het enkele weken duren voordat de geveltuin wordt aangelegd.

Planten en verzorging

Terwijl je in afwachting bent van goedkeuring, kun je alvast nadenken over de beplanting van je geveltuin. Planten in de volle grond (geveltuin) hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Toch is het belangrijk om een geveltuintje regelmatig water te geven en te kiezen voor planten die tegen droogte kunnen omdat het tegen de gevel droog kan zijn. Voor een zonnige gevel kun je denken aan: Kogeldistel, Gipskruid, Stokroos, kattenkruid, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, en Leipeer. Voor een gevel in de (half)schaduw zijn dat bijvoorbeeld: Anemoon, Kerstroos, Schoenlappersplant, Geranium, Maagdenpalm, Kaukasisch vergeet-mij-nietje, en Leliegras.

Een koelere straat

Bladrijke planten verdampen met hun bladeren water, waarmee ze bijdragen aan een koelere straat. De gevel achter klimplanten warmt ook minder op en geeft ’s nachts minder warmte af aan de straat. Natuurlijk kun je ook kiezen voor klimplanten in je geveltuin om zo een groene gevel te creëren. Klimplanten bieden daarnaast aan verschillende dieren en insecten een schuilplaats, broedplaats en voedsel. Overleg het planten van klimplanten altijd even met de eigenaar van de gevel.

Slim gebruik van regenwater

Naast het bijdragen aan een groenere en prettigere leefomgeving, kun je de ruimte van je geveltuin benutten door er een regenton te plaatsen. Door deze aan te sluiten op de regenpijp, vang je regenwater op voor gebruik. Dit regenwater is ideaal om je geveltuin te bewateren. Tijdens droge periodes zorgt de regenton voor een voorraad, zodat je planten wekenlang water krijgen. Hierdoor verminderen we samen het gebruik van drinkwater en dragen we bij aan een groenere buurt! Meer informatie vind je op de pagina over de Regenton.

Regenton ©NMT Zuid

Aan de slag!

 

Meer weten?

Heb je vragen? Neem dan eerst een kijkje op de Q&A pagina. Wanneer je het antwoord hier niet kunt vinden, kun je met al je vragen of opmerkingen over de gratis geveltuintjes terecht bij Amsterdam Rainproof via info@rainproof.nl. We denken graag met je mee!

Hoe wordt een geveltuin aangelegd?

Op de afbeeldingen hieronder zie je hoe een geveltuin wordt aangelegd.

 

Verschillende stappen aanleg geveltuin
Schematische doorsnedes van het stappenplan voor aanleg van een geveltuin. In Amsterdam legt de gemeente (na goedkeuring van jouw aanvraag) de geveltuin voor je aan.

 

 

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Luchtkwaliteit
  • Biodiversiteit
  • Hitte
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten