Geveltuintje

Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en hier een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Daarnaast dragen geveltuinen bij aan een groener straatbeeld.

Aan de slag!

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam waardeert betrokken buurtbewoners en stimuleert de aanleg van geveltuinen. Wist je ook dat in Amsterdam de geveltuin door de gemeente voor jou wordt aangelegd? Je kan een geveltuin aanvragen als je eigenaar of bewoner bent van de woning waar de geveltuin komt. Of als je hiervoor toestemming hebt van de eigenaar. Vraag je geveltuin aan! De geveltuin kan alleen aangelegd worden als er genoeg ruimte op de stoep overblijft. Na goedkeuring kan het enkele weken duren voordat de geveltuin wordt aangelegd. Dat geeft jou tijd om na te denken over de beplanting.

 

Verschillende stappen aanleg geveltuin
Schematische doorsnedes van het stappenplan voor aanleg van een geveltuin. In Amsterdam legt de gemeente (na goedkeuring van jouw aanvraag) de geveltuin voor je aan.

Droogte

Door een geveltuin aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Dit kan lokaal de grondwaterstand verhogen.

Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Toch is het belangrijk om het geveltuintje regelmatig water te geven en te kiezen voor planten die tegen droogte kunnen omdat het tegen de gevel droog kan zijn. Voor een zonnige gevel kun je denken aan: Kogeldistel, Gipskruid, Stokroos, kattenkruid, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, en Leipeer. Voor een gevel in de (half)schaduw zijn dat bijvoorbeeld: Anemoon, Kerstroos, Schoenlappersplant, Geranium, Maagdenpalm, Kaukasisch vergeet-mij-nietje, en Leliegras.

Ook is het mogelijk om regenwater van de regenpijp onder de geveltuin op te slaan met het installeren van infiltratieblokken (afhankelijk van de grondwaterstand). Door de regenpijp eerst aan te sluiten op deze blokken vang je een deel van het regenwater op en infiltreert het langzaam in de grond. De blokken geven het water langzaam af aan de grond, waardoor het geveltuintje er groener en gezonder uit gaat zien. Zorg er wel voor dat het regenwater door kan stromen naar het riool voor wanneer de grond en de infiltratieblokken tijdelijk verzadigd zijn.

Hitte

Bladrijke planten verdampen met hun bladeren water, waarmee ze bijdragen aan een koelere straat. De gevel achter klimplanten warmt ook minder op en geeft ’s nachts minder warmte af aan de straat. Natuurlijk kun je ook kiezen voor klimplanten in je geveltuin om zo een groene gevel te creëren. Klimplanten houden de gevel koel in de zomer en niet-bladverliezende soorten isoleren in de winter (voornamelijk bij minder goed geïsoleerde gebouwen). Klimplanten bieden daarnaast aan verschillende dieren en insecten een schuilplaats, broedplaats en voedsel.

Hydrorock onder een geveltuintje
Infiltratieblokken onder een geveltuintje.  ©Hydrorock

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Luchtkwaliteit
  • Biodiversiteit
  • Hitte
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten