Atelier GROENBLAUW
Koele verharding als maatregel tegen hitte op straat

Koele verhardings­materialen

Wist je dat asfalt en beton bloedheet kunnen worden? Op hete zomerdagen bereiken deze verhardingsmaterialen temperaturen van 45°C tot zelfs 70°C. Kies daarom waar mogelijk voor lichtgekleurde, poreuze of halfopen verharding.

Verhardingsmaterialen, zoals tegels, asfalt of beton, bedekken een groot deel van het stedelijk oppervlak. Tijdens hete zomerdagen hebben ze veel invloed op de stedelijke opwarming. Deze opwarming bestrijd je het best met beplanting, maar dit is niet overal mogelijk.

Wel kunnen we onze stoepen, straten, pleinen en parkeerplaatsen van andere materialen maken. Materialen die minder warmte vasthouden en waar nodig geschikt zijn voor intensief gebruik.

Soorten materialen

Verhardingsmaterialen met een lichtere kleur reflecteren meer zonlicht. Hierdoor warmt het materiaal en daarmee de omgeving minder op. Een nadeel is dat vervuiling het lichte oppervlak donkerder maakt, wat nadelig is voor het reflecterende vermogen.

Andere materiaalkenmerken die de temperatuur beïnvloeden zijn de thermische absorptie-eigenschappen, de ruwheid van het oppervlak, de warmtetransport-eigenschappen, de emissiegraad en de doorlatendheid voor lucht en water.

Materialen voor extensief gebruik

Het meest voordelig zijn waterdoorlatende, waterpasserende of doorgroeibare verhardingsmaterialen. Deze zijn niet geschikt voor intensieve belasting, wel voor extensieve belasting. 

Waterdoorlatende verhardingen bestaan uit poreus materiaal zoals grind en schelpen. Waterpasserende verhardingen herken je aan brede voegen die water laten infiltreren. Doorgroeibare verhardingen zoals grasbetontegels en open bestratingspatronen geven ruimte aan begroeiing en laten het regenwater infiltreren.

Een extensief gebruikt fietspad is iets anders dan een extensief gebruikte parkeerplaats.

Meer weten?

Wil je weten welke verhardingsmaterialen geschikt zijn? Kijk voor inspiratie en producten bij de handige links aan de rechterkant.