Reflecterende en schaduw daken

Traditionele daken van zwarte bitumen kunnen in de zomermaanden op hete dagen wel 85°C warm worden. Om dit te voorkomen zijn er verschillende soorten daken die minder opwarmen. Een lichtgekleurd dak reflecteert het zonlicht en blijft daardoor koeler. Een tropendak heeft een schaduwgevende dakconstructie boven een gebouw, dat zoninstraling voorkomt en het gebouw koel houdt.

Reflecterend wit dak

Er zijn speciale dakbedekkingsmaterialen, lichtkleurige folies, pannen, verf en metalen met een speciale coating. Veelal maakt dit type dakbedekking gebruik van een hoge albedo. Albedo is het reflecterende vermogen van een oppervlak. De albedo-waarde geeft aan hoeveel van het zonlicht gereflecteerd wordt. Materialen met een lichte kleur hebben een hogere albedo-waarde, want ze reflecteren meer zonlicht en zorgen daarmee voor verkoeling.

Waar zwarte bitumen daken wel 85°C warm kunnen worden, blijven witte daken 28°C – 33°C graden koeler. Het verkoelend effect van dit type dak is voornamelijk gericht op het verkoelen van de buitenruimte. Op warme dagen kan de ruimte onder een wit dak 4 – 10 graden koeler zijn dan onder een zwart dak. Let wel op dat bij een goed geïsoleerd gebouw het effect op de temperatuur van de binnenruimte minimaal is. Bij nieuwbouw of renovatie kan een witte dakbedekking worden toegepast. Indien de huidige dakbedekking nog niet aan vernieuwing toe is, kan een witte coating worden gebruikt.

Naast het wit maken van daken kunnen lichtkleurige kunststoftegels dienen als vervanging van grind als ballast.

Schaduwdak

Bij een tropendak is boven op het dak van het gebouw een zonwerende voorziening geplaatst. Deze constructie heeft als doel om schaduw op het dak te creëren. Door het voorkomen van zoninstraling op het onderliggende (en dus het eigenlijke) dak, warmt deze minder op. De dubbele constructie maakt dat wind makkelijk tussen het gebouw en het dak kan komen. Dit zorgt voor extra koeling. Eveneens kan het gebruik van zonnepanelen de opwarming verminderen omdat ze schaduw geven en warmte onttrekken.

© BDG Architecten

 

De afbeeldingen hierboven zijn een voorbeeld van een schaduwdak op Aeres Hogeschool in Almere. Het klimaatadaptieve gebouw is ontworpen door BDG Architecten. Dit multifunctionele schaduwdak bestaat uit semi-transparante pv-panelen. Het beschermt de studenten op het dakterras tegen de zon en vermindert de opwarming van de school.

Bijkomende effecten

  • Hitte