Podcasts

Amsterdam Rainproof is niet alleen te zien in de media, maar nu ook steeds meer te horen! Er zijn allerlei podcasts die zijn verbonden aan Rainproof: van podcasts waarin over Rainproof of één van onze thema’s wordt gesproken, tot podcasts waarbij we achter de schermen hebben meegewerkt. Klassieke podcasts en podcastwandelingen door de stad: je vindt ze hieronder.

2023

  • Ommetje Water door de Zuidas (Zuidas/gemeente Amsterdam): Water vormt een uitdaging in Zuidas: het gebied is de afgelopen jaren flink versteend, waardoor water minder makkelijk de grond in kan trekken. Dat vergroot de kans op overstromingen. En hoe zorgen we ervoor dat de waterdruk in een woning op peil blijft, ook op de hogere verdiepingen? In het Ommetje Water wordt getoond welke wateroplossingen de Zuidas bedenkt: van ondergrondse waterbergingen tot wadi’s en een watertoren. De audiotour is te volgen en te beluisteren via deze pagina van de Zuidas. De audiotour start vanaf treinstation Amsterdam Zuid en duurt ongeveer 1,5 uur.
Audiotour kaart Ommetje Water Zuidas mei 2023
Audiotourroute Ommetje Water © Amsterdam Zuidas
  • Podcastaflevering “Versponsing van steden met blauwe daken – met Kasper Spaan (Waternet)” (De IoT Gesprekken): Rainproofer Kasper Spaan legt uit hoe Internet of Things (IoT) helpt met het verbeteren van de leefomgeving door de stad met blauwe daken te versponzen. IoT-technologie in combinatie met lokale wetgeving (Hemelwaterverordening) verlaagt hittestress, verhoogt de opbrengst van zonnepanelen en maakt de stad gereed voor de toekomst. Hoe wordt dit in Amsterdam georganiseerd? Is watermanagement in het privé-domein een private of publieke taak? Hoe werkt het technisch en wat hebben ze geleerd? Kasper is resoluut: Geen geklooi met waterslangen, blauwe daken hebben de toekomst! In 25 minuten ben je bij, maar let op! Na het beluisteren krijg je de drang om je dak te gaan verbouwen… De aflevering is te beluisteren via de webplayer hieronder, Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

2021

        • Podcastwandeling door de Rivierenbuurt (Waternet): Waternetters Wilko Koning en Maarten Ouboter vertellen op meeslepende wijze over de geschiedenis van de Rivierenbuurt. Ze leggen uit hoe de wateroverlast in deze buurt is ontstaan en welke oplossingen zijn bedacht. Stap in de wereld van hittestress, wadi’s, gedrukte straatbanden en ondergrondse wateropvang! De podcastwandeling start vanaf Merwedeplein en duurt ongeveer 1 uur. De podcast is te beluisteren via Spotify of Soundcloud.