Primaire tabs

gebouw-rainproof

Mijn gebouw rainproof

Door

Redactie Rainproof

Of je nu in een koophuis of huurhuis woont, een zelfbouwer of gebouwbeheerder bent, een bedrijf hebt of instelling: er valt regen op je dak en in je omgeving. Een hoosbui kan voor problemen zorgen. 

Water wil altijd naar het laagste punt. Staat jouw gebouw lager dan de rest van de omgeving dan kan het zijn dat het water bij jou naar binnen stroomt. Meestal weet je pas of je gebouw regenwater buiten houdt nadat er een hevige bui is gevallen. Maar je kunt je gebouw al van te voren rainproof maken.

Water in huis voorkomen

Regenwater kan via ramen, deuren, poorten en muren je gebouw instromen. Als het gemengd rioolstelsel vol is kan het water zelfs via wasbak, bad, douche of wc de woning inkomen. Waterschade is erg vervelend en kan behoorlijk in de papieren lopen.

Met kleine maatregelen kun je vaak al veel schade voorkomen. Ligt de ingang van je souterrain bijvoorbeeld onder straatniveau? Leg dan een drempel aan voor de trap. De pagina tips biedt handvatten om je huis te beschermen tegen regenwater en tips om het water te hergebruiken. Bekijk ook eens de infographic gebouw

Spoel je wc door met regenwater 

Met al die regen die op en om jouw gebouw valt kun je ook iets nuttigs doen. Je kunt bijvoorbeeld het regenwater opvangen in een regenton of opslagtank en hergebruiken om je tuin te besproeien of je wc mee door te spoelen.

Meer lezen?

Mooie voorbeelden van het gebruik van regenwater in de wc zijn te vinden op martinduurzaam, en Regenwater Toilet.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Geachte lezer,

Gevoelsmatig kan ik helder water niet zomaar door het riool laten afvoeren. Regenwater is zacht, helder en prima te gebruiken. Drinkwater in mijn toilet, afwasmachine of wasmachine is toch zonde want het regenwater is hiervoor prima te gebruiken. Dus hebben wij een watertank van 5000 liter water in de voortuin laten aanleggen en werkt ons huis op regenwater. En wij?  Wij nemen er nog een slokje op! Duurzame groet, Karin Wezepoel

Karin Wezepoel (niet gecontroleerd) replied on

Wat een goed verhaal over regenwater hergebruik in huis. Super dat je de ervaring wil delen! 

Redactie Rainproof (niet gecontroleerd) replied on

Top Karin, zo moet het!

Mijn Waterfabriek (niet gecontroleerd) replied on

En dit moet ook rainproof

Praat mee