Mijn gebouw rainproof

Of je nu in een koophuis of huurhuis woont, een zelfbouwer of gebouwbeheerder bent, een bedrijf hebt of instelling: er valt regen op je dak en in je omgeving. Een hoosbui kan voor problemen zorgen.

Water wil altijd naar het laagste punt. Staat jouw gebouw lager dan de rest van de omgeving dan kan het zijn dat het water bij jou naar binnen stroomt. Meestal weet je pas of je gebouw regenwater buiten houdt nadat er een hevige bui is gevallen. Maar je kunt je gebouw al van te voren rainproof maken.

Water in huis voorkomen

Regenwater kan via ramen, deuren, poorten en muren je gebouw instromen. Als het gemengd rioolstelsel vol is kan het water zelfs via wasbak, bad, douche of wc de woning inkomen. Waterschade is erg vervelend en kan behoorlijk in de papieren lopen.

Met kleine maatregelen kun je vaak al veel schade voorkomen. Ligt de ingang van je souterrain bijvoorbeeld onder straatniveau? Leg dan een drempel aan voor de trap. De pagina tips biedt handvatten om je huis te beschermen tegen regenwater en tips om het water te hergebruiken. Bekijk ook eens de infographic gebouw.

Spoel je wc door met regenwater 

Met al die regen die op en om jouw gebouw valt kun je ook iets nuttigs doen. Je kunt bijvoorbeeld het regenwater opvangen in een regenton of opslagtank en hergebruiken om je tuin te besproeien of je wc mee door te spoelen.

Meer lezen?

Mooie voorbeelden van het gebruik van regenwater in de wc zijn te vinden op martinduurzaam, en Regenwater Toilet.