Adaptief Amsterdam geselecteerd voor ‘Stedenbouw voor Extremen II’

Gepubliseerd op:
11 januari 2018

Het project Adaptief Amsterdam is geselecteerd voor de Open Oproep “Stedenbouw voor Extremen II” van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Van de 12 inzendingen behoort het project tot de uiteindelijke selectie van 4. Lees hieronder meer!

Open Oproep ‘Stedenbouw voor Extremen II’

Het programma Erfgoed en Ruimte Ontwerpprogramma (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie) schreef in september 2017 twee open oproepen uit. Voor één van die oproepen, onder de titel ‘Stedenbouw voor Extremen II’, werden ontwerpers, lokale overheden, cultuurhistorici, uitvoerende partijen en ingenieurs gevraagd na te denken over een benadering van het klimaatvraagstuk in relatie tot de stad. Betrokkenheid van een partij zoals een gemeente, provincie, gebiedsontwikkelaar of waterschap was een vereiste. 12 projecten dienden een voorstel in; een mooie oogst volgens de organisatie!

Adaptief Amsterdam

Uit de 12 ingediende projecten zijn er uiteindelijk 4 geselecteerd. Eén hiervan is Adaptief Amsterdam van Dingeman Deijs Architects, Heren 5 (Jeroen Atteveld), Waternet (Kasper Spaan) en Vibeke Gieskes. In dit project staat de cultuurhistorische kracht van water centraal; Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld ontwikkelen een klimaatadaptiemethode waarbij ze de cultuurhistorische kernwaarden verbinden aan de ingrepen die nodig zijn om deze locaties te beschermen tegen de invloed van klimaatverandering. Voor het onderzoek bekijken ze drie locaties in Amsterdam: de zeventiende-eeuwse grachtengordel, de Pijp en de Watergraafsmeer.

We houden jullie op de hoogte

Wij van Amsterdam Rainproof zijn trots en blij dat Adaptief Amsterdam tot de geselecteerde 4 projecten behoort. Het onderzoek gaat nu van start. Wanneer de eerste resultaten binnenkomen, brengen we jullie via onze website op de hoogte!