Ambtenaren doen het anders in de Rivierenbuurt

Gepubliseerd op:
1 juni 2014

Er bestaat een kans dat na een heftige regenbui de hele Rivierenbuurt onder water staat. Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat de Rivierenbuurt rainproof wordt?

“Buiten regent het harder dan ooit. Op mijn prachtige houten vloer staat kniehoog stinkend water. Ik hoor mijn kinderen angstig krijsen: ‘Mamaaaaa!’ Ik ren en vind ze bij de wc-pot die nog veel meer geelbruin water uit braakt. We lopen weer naar de huiskamer, langs verzopen meubels en hun verdronken speelgoed. Kan allemaal weg, net als de gloednieuwe wasmachine en mijn jeugdfoto’s.”

Dit is de nachtmerrie van het team Rivierenbuurt Rainproof. Zij deelden hun angstdroom tijdens de presentatie van Rainproof Rivierenbuurt.

Een team van studenten van de Nieuwe Wibaut, een praktijkleergang voor ambtenaren, trok afgelopen voorjaar de Rivierenbuurt in om bewoners, ondernemers en ambtenaren bewust te maken van de gevolgen van heftige regenbuien, zodat ze samen naar oplossingen kunnen zoeken.

Al snel kwam het Rainproof team erachter dat het onderwerp niet leeft in de buurt. ‘Als er wateroverlast is, dan lost de gemeente het toch op?’ was de standaardreactie van bewoners en ondernemers. Ambtenaren hadden vaak wel gehoord van het probleem maar voelden zich niet in de positie er iets aan te doen.

ambtenaren_rainproof_rivierenbuurt

Om het probleem duidelijk te maken, gebruikte het Rainproof team het voorbeeld van Kopenhagen. Op 2 juli 2011 viel daar zo’n 130 millimeter regen in 2 uur. De stad liep onder water met één miljard euro schade als gevolg. Dit soort regenbuien kunnen ook in Amsterdam voorkomen. In de Rivierenbuurt zou dat een ramp zijn. Deze wijk bestaat grotendeels uit beton en asfalt. Het regenwater kan niet weglopen. Bovendien past zoveel water niet in het riool.

Zorgen dat druppels geen vloedgolven worden

Maar hoe los je het op? Regen bestaat uit heel veel kleine druppeltjes. Die bestrijd je niet met één grote maatregel, zoals een grotere rioolbuis. Die pak je aan met veel kleine maatregelen: nieuwe regenkolken in de stoep, losse klinkers in plaats van asfalt, gras in plaats van steen, en tuinen en regentonnen tegen de gevel.

Zoals Geertje Sonnen het zei in haar Rainproof Rivierenbuurt presentatie:

“Het gaat over kleine druppels die je moet aanpakken waar ze vallen. Zo worden druppels geen vloedgolven.”

Dat werkt alleen als iedereen meedoet. Dus is het team van Rainproof Rivierenbuurt gaan praten met bewoners, ondernemers én ambtenaren. In Amsterdam werken de gemeentelijke diensten nog al te vaak afzonderlijk aan water en aan openbare ruimte. Ze werken hard en goed in hun eigen vakgebied, maar op de grote uitkomst hebben ze geen invloed. Door samen te werken en de hulp van bewoners in te schakelen bereik je veel meer.