Amsterdam-Noord levert massaal tegels in!

Gepubliseerd op:
29 april 2020

Nadat er eerder bloemetjes waren uitgedeeld in Amsterdam-Noord, heeft de gemeente deze week tegels opgehaald die door de bewoners uit hun tuin zijn gehaald. Deze tweede pilot van de gemeente bracht een nog mooier resultaat dan de eerste tegelservice!

Midden april zijn er, in samenwerking met woningcorporaties Eigen Haard en Ymere, bloemetjes uitgedeeld in de wijken Tuindorp Oostzaan Oost en West en Vogelbuurt Zuid in Amsterdam-Noord. Een kleine attentie voor de bewoners en wat moois om op uit te kijken nu iedereen thuis zit, was de gedachte in deze moeilijke tijd. De paarse campanula’s kwamen van de kwekers van Addenda, die graag iets positiefs wilde doen met hun tuinplanten die, vanwege corona, hun originele bestemming niet meer konden bereiken. Het uitdelen van deze plantjes bood ons een mooie gelegenheid om de bewoners meer te vertellen over de voordelen van meer planten en minder tegels in de tuin. Niet alleen draagt dat bij aan een rainproof stad, het zorgt tegelijkertijd voor meer biodiversiteit. Ook gaf het ons de gelegenheid de bewoners te wijzen op de langskomende tegelservice!

Voor bewoners Merlin en Arnoud kwam deze service als geroepen: “De tuin lag vol met tegels. We hadden al de wens om meer groen in de tuin te krijgen, en met de ophaalservice dachten we: dit is onze kans. Dus we zijn er daarom vol voor gegaan!”

tegelactie_noord_arnoud
© Merlin Mulder

Opnieuw succes

Het blijkt dat meer bewoners er zo over dachten. Net als bij de vorige pilot in Amsterdam-Oost hebben we een rondje gefietst om te kijken naar het resultaat. Onze boodschap heeft veel mensen bereikt, zagen we. Ondanks, of wellicht dankzij, corona zijn veel mensen aan de slag gegaan. Waar we in Oost in maart al 1000 tegels konden ophalen, deed Amsterdam-Noord daar nog een schepje, of steentje, bovenop. Alleen al in Tuindorp Oostzaan zijn er naar schatting 6000 tegels ingeleverd! Genoeg ruimte dus voor die mooie campanula’s en andere planten. En zo is er weer meer ruimte voor het regenwater om de grond in te zakken, via de vergroende tuinen in een meer rainproof Noord. Mooi werk Amsterdam-Noord!

noord_collage_tegels_2