Amsterdam Rainproof bij EenVandaag

Gepubliseerd op:
25 juli 2017

Afgelopen zaterdag waren wij te zien bij het tv-programma EenVandaag op NPO1. Aanleiding van het item was de ontwikkeling rondom de tegeltaks. Daniël Goedbloed, programmamanager van Amsterdam Rainproof, laat in het item twee goede voorbeelden van rainproof maatregelen in Amsterdam zien. In dit artikel vertellen we meer over de tegeltaks en de maatregelen waarover gesproken wordt!

Tegeltaks in Brabant

Onlangs werd bekend dat de Brabantse gemeente Altena van plan is om inwoners met een betegelde tuin meer rioolbelasting te laten betalen dan inwoners met een groene tuin. Deze ‘tegeltaks’ is een gevolg van de overlast die ontstaat na de steeds vaker voorkomende hevige regenbuien in Nederland. Het riool kan die grote hoeveelheid hemelwater in korte tijd niet aan, waardoor het riool ontlast moet worden. Door de tegeltaks in te stellen, hoopt de gemeente mensen te stimuleren om minder tegels te gebruiken in tuinen. Deze zorgen er namelijk voor dat water direct in het riool komt, terwijl het water via een groene tuin kan wegzakken in de bodem. Het is overigens nog niet zeker of de heffing wordt ingevoerd.

Samen maken we Nederland rainproof

Door de landelijke aandacht naar aanleiding van het plan van de gemeente Altena, groeit de bewustwording rondom regenbestendigheid verder. Wij zijn hier als Amsterdam Rainproof natuurlijk erg blij mee.

De tegeltaks voor bewoners betekent niet dat alleen binnen deze doelgroep aan regenbestendigheid gewerkt moet worden. Iedereen zou hieraan moeten bijdragen, regenwater valt overal.  Met ons programma werken we daarom samen met bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en de gemeente aan een regenbestendige stad.

Twee rainproof maatregelen ter inspiratie

In het item van EenVandaag laat Daniël Goedbloed twee rainproof maatregelen zien:

Watervertragende groenstrook zuidas

De watervertragende groenstrook op de Zuidas zorgt ervoor dat regenwater tijdelijk wordt opgevangen, waardoor het riool wordt ontlast. Het regenwater van de straat en van de daken van de nieuwbouwhuizen stroomt in het groen. De groenstrook is uniek, omdat hoogwaardig groen nog niet eerder op deze manier werd gecombineerd met regenwateropvang.

Polderdak

Een polderdak (ook wel retentiedak genoemd) is een groen dak met onder de substraatlaag een extra laag om regenwater tijdens een regenbui te bergen. Het unieke aan het polderdaksysteem is dat je het zelf kan besturen. Door een innovatieve kleptechniek kan bepaald worden wanneer en hoeveel water je afvoert.Daarnaast biedt de dynamische sturing het voordeel dat water langer op het dak kan blijven staan en hierdoor gebruikt kan worden voor bevloeiing van het groene dak, koeling of een grijswatersysteem. Daniel liep tijdens de uitzending op het polderdak van Breevast