Amsterdam wipt zich naar de 50.000 tegels!

Gepubliseerd op:
8 juli 2021

Amsterdam gaat goed met het NK Tegelwippen. Er zijn zelfs al meer tegels gewipt dan vorig jaar! Inmiddels zijn er meer dan 50.000 tegels gewipt. Een groot deel hiervan komt uit de achter- en geveltuinen van Amsterdammers, een enkele van een schoolplein of stoeptuin. De meeste tegels zijn opgehaald dankzij de tegelservice.

De tegelservice is een initiatief van de gemeente Amsterdam en Amsterdam Rainproof om groenere tuinen te stimuleren. Als bewoners tegels uit hun tuin verwijderen en plaats maken voor groen, haalt de gemeente de verwijderde tegels gratis bij jou thuis op. In april, mei en juni hebben al 600 huishoudens gebruik gemaakt van de service. In september staat de laatste ronde in elk stadsdeel gepland.

In totaal zijn er meer dan:

  • 50.000 tegels gewipt in Amsterdam,
  • 600 versteende tuinen groener
  • 10% van alle tegels van het NK 2021 zijn gewipt in Amsterdam

Straatprijs voor 50.000ste tegelwipper

De 50.000ste tegel in Amsterdam is in stadsdeel Centrum verwijderd en opgehaald door de tegelservice. Dat verdient een bloemetje. Niet alleen voor Amina, die de 50.000ste tegel in Amsterdam heeft verwijderd, maar voor de gehele straat. De planten en kruiden zijn enthousiast ontvangen.

Amina: “Ik ben dol op tuinieren. Tegels in de tuin vind ik niet zo mooi, hier wilde ik al langer van af. De tegelservice heeft mij geholpen om op een makkelijke manier van tegels af te komen. Ik wist niet wat ik anders met de tegels zou moeten doen. Nu kan ik genieten van meer bloemen in mijn tuin.”

Goed voor jou en voor de stad

Dit is hét moment om jouw tegels te vervangen voor groen! Meer groen en minder tegels helpen jouw tuin en de stad koeler te houden, wel zo prettig tijdens hetere dagen! Ook zorgt een groenere tuin voor meer biodiversiteit én loopt in een groene tuin regenwater beter weg. Daarom maken we het graag een stukje makkelijker met de tegelservice. Goed voor u én voor de stad.

Steentje bij(af)dragen?

Dus Amsterdammers, er is nog werk aan de winkel. Draagt jouw steentje bij, door een steentje af te dragen. Nog tot en met 30 september tellen de tegels mee voor het NK Tegelwippen. Wil jij je tegels laten ophalen door de tegelservice? Na een korte zomerbreak worden in september de tegels weer opgehaald. Kijk wanneer de ophaaldag van de tegelservice in jouw stadsdeel is én meld je tegels aan.

Ranglijst NK Tegelwippen

Met de 50.000 gewipte tegels heeft Amsterdam de meeste tegels gewipt. Maar als we kijken naar de ranglijst landelijk staat Amsterdam toch op de 26ste plek. Hoe dat kan? Daar wordt gekeken naar hoeveel tegels er per inwoners gewipt zijn. De gemeente Rucphen is daarin de koning: daar wipten ze 976 tegels per inwoner.

Meer weten?

Wil je weten welke maatregelen jij zelf nog meer kan treffen? In de tuin, op het balkon of op het dak zijn tal van mogelijkheden om regenwater op te vangen wanneer het valt én te zorgen voor een aangename koelere plek in hartje zomer. Hoe we ons hoofd nog meer koel en onze voeten droog houden in Amsterdam? Check ook www.amsterdam.nl/klimaatadaptatie