Amsterdam wordt steeds groener

Gepubliseerd op:
11 maart 2021

Amsterdam wordt steeds groener. Vorig jaar is er 12.047 m2 groen dak bij gekomen en is het aantal vierkante meters groene gevel met 242 m2 uitgebreid. Ook hebben Amsterdammers 260 bomen geplant in hun tuinen. Meer groen met behulp van verleende subsidies. En dat kan dit jaar ook! Maak je eigen buurt groener, bijvoorbeeld met de aanleg van een geveltuin, een groene slinger in een smalle straat, een groene muur of daktuin. Bekijk welke subsidies er in Amsterdam zijn om jou hierbij te helpen.

Waarom worden subsidies verleent voor een groenere stad?

Het wordt niet alleen heter in de stad; het regent ook meer. Daarom willen de gemeente de stad hitte- en regenbestendig maken. Groen is heel belangrijk voor een fijne en gezonde leefomgeving én is nodig om de stad te beschermen tegen droogte, hitte en extreme regenval. Groene daken zorgen bijvoorbeeld voor een betere opname van het regenwater en hebben ook een verkoelende werking door verdamping bij extreme hitte. Wist je dat een grote boom net zo verkoelend werkt als 10 airco’s?

Mooier, gezonder en koeler

Gelukkig is er in Amsterdam veel ruimte op gevels, daken en in tuinen. Door die ruimte te vergroenen, zorgen we voor een mooiere, gezondere én koelere stad. En met meer groen krijgen dieren ook meer leefruimte, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Amsterdam wil graag een groene stad zijn. Daarom worden initiatieven om de buurt groener te maken ondersteunt en is de mogelijkheid om diverse subsidies aan te vragen. In 2020 zijn er heel wat vierkante meters groene daken en gevels bij gekomen met behulp van subsidieregelingen.

Een overzicht:

  • 12.047 m2 groen dak. Vooral de stadsdelen West (4.643 m2) en Nieuw-West (2.119 m2) hebben meer groen op de daken.
  • 242 m2 groene gevel. Stadsdeel Zuid is met 129 m2 de koploper.
  • 224 m2 blauw-groen dak.
  • Circa 260 aangeplante nieuwe bomen.
  • 5 monumentale bomen die onderhoud hebben gekregen.
  • 8 gesubsidieerde stadslandbouw- en voedselinitiatieven.