Primaire tabs

Lijngoot

Blog: droge voeten op het terras

Gepubliceerd op

5 januari 2017

Bij het aanleggen en inrichten van je tuin hoort ook een stukje terras, dat begrijpen we maar al te goed. Wel is het verstandig om dan goed over regenwaterverwerking na te denken. Dus ben je van plan om bestrating aan te leggen in je tuin? Denk dan aan de 40/60% regel verharding en groen en zorg voor een goede hemelwaterafvoer!

Afkoppelen met lijngoten

Niets is zo vervelend als een tuin die blank komt te staan na een hevige regenbui. Door gebruik te maken van lijnafwatering voorkom je dat er plassen in je tuin, op het terras of op je oprit blijven staan. Lijngoten zijn er in verschillende soorten en maten en ze zijn eenvoudig te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat ze er ook nog eens aantrekkelijk uit zien! Daarnaast zijn er ook speciale infiltratiegoten. Met een infiltratiegoot kun je het regenwater opvangen, vasthouden en vervolgens geleidelijk infiltreren in de bodem. 

Zorg er wel voor dat je de lijngoot niet aansluit op het riool maar op een voorziening die het regenwater verwerkt in eigen tuin. Het rioolstelsel zit namelijk overvol tijdens hoosbuien waardoor het water niet weg kan. Je zou de goten bijvoorbeeld kunnen aansluiten op een infiltratiekrat. Deze kunststof kratten houden het regenwater vast en voeren het vervolgens weer langzaam af naar het grondwater. Andere oplossingen zijn een verlaging in het maaiveld, een wadi, een infiltratieput of een regenwatervijver.

Terras afwatering met lijngoten
Lijngoten voor afwatering langs het terras. ©Tuin & Infra

Aanleg

Zorg ervoor dat je de lijngoten op de juiste manier aanlegt of laat aanleggen, zodat de afwatering optimaal functioneert. 

  • Stap 1: graaf een sleuf uit van zo’n 20 centimeter diep en breng vochtig beton of gestabiliseerd zand aan (een laag drainagezand of metselzand vermengd met een kalkvrije betonmortel).
  • Stap 2: plaats de goot in het zand en zorg dat hij 2 tot 5 millimeter lager komt te liggen dan het terras. Dit zorgt ervoor dat er een ideale afwatering ontstaat.
  • Stap 3: begin met de goot die je op de al geplaatste afvoerbuis moet plaatsen. Deze hebben vaak een PVC uitloop. Let erop dat de sleuven loodrecht liggen.
  • Stap 4: plaats op de aansluiting van de lijngoot met de afvoerbuis een stankafsluiter of bladvanger.
  • Stap 5: je kunt de goten gemakkelijk koppelen. Jje hoeft ze niet te lijmen of te schroeven. 
  • Stap 6: monteer de eindplaat aan het begin en einde van de tuingoot. Deze wordt opgesloten door de bestrating.

Onderhoud

Bij een schoonmaak van het terras of de oprit raden we je aan de roosters minstens éénmaal per jaar even los te maken en uit te spoelen. Als je bomen in de buurt hebt, kun je dit het beste doen na het vallen van de meeste bladeren. Controleer of de gootroosters niet verstopt raken en verwijder vuil, takken en bladeren van de roosters. Kijk ook eens onder de roosters! Zo ben je er zeker van dat de afwatering van jouw terras het altijd goed doet. Als je gaat snoeien, maaien of harken in de tuin is het handig om de goten wat vaker schoon te maken. 

Infiltratie lijngoot
De infiltratie lijngoot geeft het regenwater langzaam af aan de bodem. ©Tuin & Infra

Tips voor goede afwatering

  • Zorg ervoor dat de bestrating in je tuin onder afschot komt te liggen. Een terras wordt gewoonlijk onder een afschot van 1,5% aangelegd, wat betekent dat het water van het terras afstroomt. Waar het terras overgaat in de tuin, komt het water in de lijngoot terecht en wordt afgevoerd.
  • Stem je afvoergoot af op de helling. In normale omstandigheden heb je genoeg aan een goot met een binnenbreedte van tien cm. Maar bij een heel steile hellingsgraad is het aan te raden om een goot met een binnenbreedte van 15 of 20 centimeter aan te leggen.
  • Met de Infiltration Line wordt opgevangen regenwater in de bodem geïnfiltreerd. Dit is een smalle regenwaterbuffer met erg veel infiltratieoppervlak. Daardoor blijft de bodem natter en hoef je de tuin minder snel hoeft te sproeien.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Super handig dit artikel! Het is fijn om er iets mee van te weten. Wij hebben onlangs een huis gebouwd  en gaan nu beginnnen aan de tuin. We hebben een rioleringsbedrijf aangesteld om de leidingen buiten verder aan te leggen naar onze wensen. Maar toch fijn waneer ik hier zelf ook wat kennis over vergaar!

Leo (niet gecontroleerd) replied on

Goed om te horen Leo. Succes met de aanleg van je nieuwe tuin! 

Amsterdam Rainproof (niet gecontroleerd) replied on

Nogmaals bedankt!

Leo (niet gecontroleerd) replied on

Hartelijk dank voor deze uitgebreide informatie! Is van pas gekomen bij het opnieuw laten aanleggen van het terras. We hadden geen gras, maar wilden dit wel graag. We moesten hiervoor wel een nieuwe tuinmachine kopen (grasmaaier), want de tuin is 50/50 verdeeld in gazon en terras.

Thomas de Vries (niet gecontroleerd) replied on

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee