Boomfeestdag: bosjes en regentonnen op schoolpleinen

Gepubliseerd op:
11 november 2021

Tijdens de Nationale Boomfeestdag zijn flink wat Amsterdamse schoolpleinen een stukje groener geworden. Daarmee worden de schoolpleinen leuker en uitdagender voor de kinderen, maar ook beter bestand tegen het steeds extremer wordende weer met meer hitte, droogte en hevige regenbuien.

Basisscholen hebben zich massaal aangemeld voor een minibosje, een klein bos van 6 vierkante meter, en/of een regenton op het schoolplein. Op de nationale boomfeestdag, 10 november, hebben we samen deze bosjes geplant. De vele extra kinderhanden konden er geen genoeg van krijgen. Een inspiratiesheet levert ook nog mooie weetjes op over regen, warmte en droogte. Ook staan er leuke opdrachten in voor in de klas.

Groenste school van Noord-Holland. 1e en 2e prijs in Amsterdam Noord

Basisschool De Krijtmolen in Noord is op boomfeestdag uitgeroepen tot groenste school van de hele provincie Noord-Holland. Niet alleen heeft De Krijtmolen een prachtig voedselbos op het schoolplein, maar ook veel groen in de directe omgeving. De tweede prijs ging naar basisschool NoordRijk, ook in Amsterdam Noord. Wethouder Wedemeijer reikte de prijzen uit namens de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Veel groen rond een school, waar is dat eigenlijk goed voor? In een groene schoolomgeving kunnen de leerlingen spelen en uit onderzoek is gebleken dat kinderen in zo’n omgeving beter presteren, minder ziek zijn, minder overgewicht hebben en zelfs slimmer worden. Al die planten, bomen en struiken zijn daarnaast ook waardevol voor de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van de wijken.

Subsidie

De wens voor groene schoolpleinen is groot. Vanaf 2016 loopt het traject Amsterdamse Impuls Schoolpleinen (AIS). Scholen kunnen deze subsidie aanvragen om het schoolplein te vergroenen en mooier en leuker te maken voor de kinderen. Inmiddels hebben al 133 basisscholen gebruik gemaakt van de subsidie, er zijn inmiddels bijna 90 pleinen klaar.

Heeft jouw school ook interesse in een groener plein? Kijk dan eens naar deze tips en tricks voor groenere schoolpleinen.