'Burger moet meer betalen voor riool'

Gepubliseerd op:
8 juni 2015

Zo luidt de titel van een artikel dat onder andere in De Telegraaf en op NU.nl verscheen. Volgens het onderzoek de Gemeentelijke Barometer van de Fysieke Leefomgeving van Royal HaskoningDHV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet de rioolbelasting de komende jaren omhoog om ‪wateroverlast‬ door hevige buien als gevolg van klimaatverandering te beperken.

Maar simpelweg het vergroten van rioolbuizen is duur en vaak niet toereikend. Het is handiger om naar slimme oplossingen te kijken om‪ regenwater‬ op te vangen, te bergen én te benutten! Zodra een straat toch al opengebroken moet worden voor bijvoorbeeld rioolonderhoud of leidingwerk is het slim om meteen regenbestendige maatregelen voor de toekomst toe te passen. Daarnaast zijn het vergroenen van straten, pleinen en daken of het ‪hergebruiken‬ van het gratis water voor het toilet mooie voorbeelden. Of het ‪rainproof‬ maken van je huis: water op straat hoeft inderdaad niet erg te zijn, zolang het maar geen schade veroorzaakt!

Stap voor stap samen de stad regenbestendig maken om kosten te besparen. Dat is de reden waarom Waternet het programma Amsterdam Rainproof heeft geïnitieerd. Iedereen in de stad kan bijdragen aan een regenbestendigere stad.
Doe jij ook mee? Kijk op https://www.rainproof.nl/doemee wat jij kan doen.

Gemeentelijke Barometer in de Media
EenVandaag Binnenland – Vervangen riolen om veranderend klimaat (radio)
NOS – Gemeenten willen hogere rioolheffing (radio)
BNR – Rioolheffing moet omhoog door toenemende regen (radio)
RTL Nieuws – Droge voeten houden? Meer rioolbelasting betalen

Voor een compleet persoverzicht: Gemeentelijke Barometer