Buurtbijeenkomst Groene Daken in de Bellamy-Borgerbuurt

Gepubliseerd op:
29 december 2017

Op donderdag 14 december kwamen bewoners en ondernemers uit de Bellamy-Borgerbuurt bijeen om te praten over vergroening in hun buurt. De Bellamy-Borgerbuurt is een volgebouwde wijk met weinig groen. Tijdens de buurtbijeenkomst Groene Daken, een initiatief van Rooftop Revolution, spraken aanwezigen over het omgaan met wateroverlast die ontstaat bij zware regenbuien.

Samenwerken voor meer groene daken

Hoe houd je een volgebouwde buurt leefbaar die over weinig groen beschikt en daardoor regelmatig kampt met wateroverlast? Een antwoord: gebruikmaken van het terrein waar nog wél ruimte is voor groen, zoals de daken. Om dit voor elkaar te krijgen is de hulp en samenwerking nodig van bewoners en ondernemers in de buurt. Tijdens het evenement werden bezoekers geïnformeerd over de mogelijkheden van een groen dak, ontstonden gesprekken met experts en werd verteld hoe zij zelf hun dak groener maken.

Namens Amsterdam Rainproof vertelde Thomas Staverman over de veelvoorkomende wateroverlast in de laaggelegen Bellamybuurt en wat bewoners hier zelf tegen kunnen doen. Bekijk zijn presentatie hier.

Rooftop Revolution’s Micky Westerbeek legde uit wat Rooftop Revolution doet en wat de voordelen zijn van groene daken. Bezoekers gaven tijdens de presentatie aan welk dak zij groen willen maken.

Bewoners aan het woord

Ralph Stuyver en Meint Noorderhoek zijn bewoners in Amsterdam-West en zijn beide aan de slag gegaan met vergroening in hun buurt. Ralph ging ooit als bewoner aan de slag met het vergroenen van de binnentuinen. Nu helpt hij andere bewoners met het vergroenen van hun binnentuin. Zo is hij in gesprek met woningbouwcorporaties en biedt hij in opdracht van Stadsdeel West begeleiding aan bewoners. Meint knapte in samenwerking met de buurt het dak van de HEMA in de Kinkerstraat op. Tijdens de buurtbijeenkomst vertelde hij over dit proces. Meer weten over de projecten van de bewoners? Bekijk Ralph’s presentatie!

Dakscan

Bij interesse voert Rooftop Revolution dakscans uit voor de bewoners en ondernemers van de Bellamy-Borgerbuurt. De organisatie brengt in kaart wat de mogelijkheden met het desbetreffende dak zijn. Zo weten bewoners precies wat zij kunnen doen om hun dak zo groen mogelijk te maken. Daarnaast helpt Rooftop Revolution bij de gesprekken met betrokken partijen en het aanvragen en beoordelen van offertes bij hoveniers. Ook biedt ze ondersteuning op het financiële vlak. Denk hierbij aan het schetsen van een kostenplaatje, kijken wie er mee kunnen betalen en het opzetten van eventuele crowdfunding.