Campagne juli: 'Natuurlijk! De watervriendelijke tuin'

Gepubliseerd op:
1 juli 2016

Water is de basis van de levende tuin. Dit vraagt wél om een goede balans. De tuin mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Hoe zorg je ervoor dat de tuin niet uitdroogt en hoe zorg je ervoor dat de planten niet verdrinken bij een wolkbreuk, of nog erger, dat het regenwater via de tuin het huis binnenstroomt net wanneer je op vakantie bent?

Het klimaat verandert. Wolkbreuken worden steeds heviger maar ook de droogteperioden duren langer. En laat de kans op deze extremen nou net in de zomermaanden, wanneer we met zijn allen graag vakantie vieren, het grootst zijn.. Het extreme weer zorgt daarom voornamelijk in de zomermaanden voor flinke overlast en schade aan huizen en tuinen. Dit vraagt om (vakantie) maatregelen. Tijd om onze tuin een handje te helpen!

Vakantiemaatregelen

Het is verstandig om (vakantie)maatregelen te treffen zodat de tuin de zomermaanden goed doorstaat.

Een juiste verhouding verhard en onverhard terrein,  plantensoorten gebruiken die zowel tegen natte en droge voeten kunnen, het opvangen van overtollig regenwater in vijvers of regentonnen en het hergebruiken van het gratis regenwater voor besproeiing van de tuin in de extreem droge perioden zijn enkele simpele voorbeelden om de tuin te helpen overleven. Of wat dacht je van een druppelirrigatiesysteem? Zo krijgt de tuin voldoende water ook wanneer je zelf weg bent. Niet alleen handig, groene watervriendelijke tuinen zorgen er ook voor dat de hitte een stuk beter uit te houden is!

Onderzoek SCP: tuinen verstenen steeds meer

Bijna alle Nederlanders vinden een groene leefomgeving belangrijk, blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Een kwart van de tuinbezitters beplant het overgrote deel van de tuin.  Maar jonge mensen, lageropgeleiden en vrouwen met een baan van minstens 30 uur per week hebben vaker een betegelde tuin.
– Artikel RTL Nieuws.

Campagne

Daarom voert Tuinbranche Nederland, in samenwerking met Amsterdam Rainproof en tuincentra door heel Nederland, de campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’. Tijdens de maand juli staat de watervriendelijke tuin centraal om vervelende verrassingen bij terugkomst van vakantie te voorkomen.

Activiteiten

  • Zaterdag 2 juli: Dag van de duurzaamheid bij Intratuin Amsterdam.
  • Woensdag 13 juli: Workshop regenmeters en zaadbommen bij Intratuin Amsterdam. 
  • Gehele maand juli: Demo-opstelling watervriendelijke tuin bij Intratuin Amsterdam. 

Natuurlijk! De watervriendelijke tuin.